Belföld

“Meg kéne táskázni”

A vádirat szerint egy 15 és egy 16 éves fiú a gyermekkorú társukkal a VIII. kerület, Kálvin térnél figyelt fel az idős, nehezen közlekedő sértettre, aki egy bevásárlótáskát húzott. A tinik megbeszélték, hogy megszerzik a sértett táskáját, ezért követni kezdték a 95 éves férfit. A nyugdíjas beteges férfi lassan lépdelve megjegyezte nekik: „Fiúk, ne öregedjetek meg!” Aztán tovább-ballagott. A három suhanc összenézett: „Meg kéne táskázni!” – mondták, majd követni kezdték a nyugdíjast. Az volt a tervük, hogy kitépik kezéből a gurulós bevásárlótáskát, de nem volt rá idejük, mert a férfi bement az egyik Nap utcai házba.

A fiúk utánasettenkedtek, majd a lépcsőházban felajánlották, hogy segítenek felvinni az emeletre a csomagját. Az idős úr hiába mondta nekik, hogy boldogul egyedül is, a fiúk nem tágítottak, felkísérték a második emeletre. A nyugdíjas rosszat sejtett, ezért nem nyitotta ki a lakásajtót, inkább leült a folyosón egy ládára. A fiatalok közben kérdezgették őt, majd az egyikük intett. A férfi azt hitte, végre odébbállnak, ehelyett hátralökték, és átkutatták a táskáját. Amikor a sértett segítségért kiabált, szétfeszítették a száját, majd az emiatt kapálózó férfi kezét és lábát is lefogták. Egyikük átkutatta a zsebeit is. Megtalálták a borítékba tett nyugdíjat és még kétezer forintot, majd elfutottak

– nyilatkozta Nagy Zsolt százados, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság készenléti alosztályvezetője a Zsaru magazinnak az eset után.

A férfi segélykiáltását meghallotta egyik szomszédja, és hívták a rendőrséget. A nyugdíjas által adott személyleírás alapján Schmidt Roland főtörzsőrmester, készenléti nyomozó felismerte a fiatalokat a térfigyelő kamerák felvételein.

A 15 és a 16 éves bajai fiút a Diószeghy Sámuel utcában fogták el a BRFK bűnügyi bevetési osztály munkatársai, 12 éves fővárosi társukat pedig a Keleti pályaudvar közelében. Előbbieknél pár száz forintot találtunk csupán, a legfiatalabb gyanúsított zsebében viszont több mint 90 ezer forint lapult. Kihallgatásukon mindhárman beismerték a rablást. Mint kiderült, a két idősebbik a Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központból szökött meg aznap. 12 éves társukat, aki szintén gyermekotthonban él, korábbi szökéseik során ismerték meg, hozzá jöttek Budapestre. Pénzt akartak szerezni

– tette hozzá a százados.

A két fiatalkorút a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Részlege csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablással vádolja, és velük szemben fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban. Harmadik társukkal szemben a kerületi ügyészség a nyomozást – gyermekkor, mint büntethetőséget kizáró ok miatt – megszüntette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik