Belföld

“Meg kéne táskázni”

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 13. 12:41

A vádirat szerint egy 15 és egy 16 éves fiú a gyermekkorú társukkal a VIII. kerület, Kálvin térnél figyelt fel az idős, nehezen közlekedő sértettre, aki egy bevásárlótáskát húzott. A tinik megbeszélték, hogy megszerzik a sértett táskáját, ezért követni kezdték a 95 éves férfit. A nyugdíjas beteges férfi lassan lépdelve megjegyezte nekik: „Fiúk, ne öregedjetek meg!” Aztán tovább-ballagott. A három suhanc összenézett: „Meg kéne táskázni!” – mondták, majd követni kezdték a nyugdíjast. Az volt a tervük, hogy kitépik kezéből a gurulós bevásárlótáskát, de nem volt rá idejük, mert a férfi bement az egyik Nap utcai házba.

A fiúk utánasettenkedtek, majd a lépcsőházban felajánlották, hogy segítenek felvinni az emeletre a csomagját. Az idős úr hiába mondta nekik, hogy boldogul egyedül is, a fiúk nem tágítottak, felkísérték a második emeletre. A nyugdíjas rosszat sejtett, ezért nem nyitotta ki a lakásajtót, inkább leült a folyosón egy ládára. A fiatalok közben kérdezgették őt, majd az egyikük intett. A férfi azt hitte, végre odébbállnak, ehelyett hátralökték, és átkutatták a táskáját. Amikor a sértett segítségért kiabált, szétfeszítették a száját, majd az emiatt kapálózó férfi kezét és lábát is lefogták. Egyikük átkutatta a zsebeit is. Megtalálták a borítékba tett nyugdíjat és még kétezer forintot, majd elfutottak

– nyilatkozta Nagy Zsolt százados, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság készenléti alosztályvezetője a Zsaru magazinnak az eset után.

A férfi segélykiáltását meghallotta egyik szomszédja, és hívták a rendőrséget. A nyugdíjas által adott személyleírás alapján Schmidt Roland főtörzsőrmester, készenléti nyomozó felismerte a fiatalokat a térfigyelő kamerák felvételein.

A 15 és a 16 éves bajai fiút a Diószeghy Sámuel utcában fogták el a BRFK bűnügyi bevetési osztály munkatársai, 12 éves fővárosi társukat pedig a Keleti pályaudvar közelében. Előbbieknél pár száz forintot találtunk csupán, a legfiatalabb gyanúsított zsebében viszont több mint 90 ezer forint lapult. Kihallgatásukon mindhárman beismerték a rablást. Mint kiderült, a két idősebbik a Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központból szökött meg aznap. 12 éves társukat, aki szintén gyermekotthonban él, korábbi szökéseik során ismerték meg, hozzá jöttek Budapestre. Pénzt akartak szerezni

– tette hozzá a százados.

A két fiatalkorút a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Részlege csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablással vádolja, és velük szemben fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban. Harmadik társukkal szemben a kerületi ügyészség a nyomozást – gyermekkor, mint büntethetőséget kizáró ok miatt – megszüntette.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.