Belföld

11 év után derült ki egy zalai férfiról, hogy elásta a pincében a saját unokahúgát

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 12. 14:20

Tizenegy év után derült ki, hogy egy férfi egy zsineggel megfojtotta, majd elásta a pincében az unokahúgát. A 17 éves lány még 2007-ben tűnt el Rezi településen. A szülei azóta keresték. Kiderült, hogy pont az a rokonuk végezte ki a szeretett lányukat, aki úgy tett, mintha segítene nekik a keresésben.

A Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói idén májusban porolták le a lány eltűnésének az aktáit. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival nemrég emberi maradványokat találtak a Keszthelytől 8 kilométerre található falu egyik házának pincéjében, ahol korábban a lány nagybátyja lakott.

 Főosztályunk feladatai közé tartozik a gyanús eltűnések monitorozása. Ennek során azokat az aktákat vesszük elő, melyeknél gyanú merülhet fel, hogy az eltűnt nem önszántából hagyta el otthonát és vált elérhetetlenné hozzátartozói számára, hanem bűncselekmény áldozata lett. A monitorozás tevékenységében Kőrösi János nyugállományú alezredes, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársa van segítségünkre. Több mint negyvenévnyi nyomozói tapasztalatával olvassa ezeket az aktákat, és ha gyanús körülményt talál, közelebbről megvizsgálja. Ezen az ügyön azért akadt meg a szeme, mert a Dunántúlon nem sok ilyen, ennyi ideig eredménytelenül húzódó eltűnést tartunk nyilván

nyilatkozta a Zsaru magazinnak, Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető, aki szerint a történet előzményei közé tartozik, hogy a tini az eltűnését megelőző hétvégén, egy baráti összejövetelen vett részt a szülei tudta nélkül.

Mikor ők rájöttek, hogy lányuk engedély nélkül ment el szórakozni otthonról, utánamentek. Hazavitték, majd igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy a tanulásra kell inkább koncentrálnia. Ez a hétvégét követő első két tanítási napon rendben meg is történt, szerdán azonban a lány – bár reggel a szokott módon elindult az iskolába – nem érkezett meg. A szülők, mikor értesültek arról, hogy gyermekük nem ment be az intézménybe, keresni kezdték, majd bejelentették a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A keszthelyi kollégák kihallgatták a lány osztálytársait, baráti körét, családtagjait, teljes körűen feltérképezték kapcsolatrendszerét, és személyiségéről is megfelelő képet alkottak. Egy tanú látta, hogy nem száll fel, hanem elmegy az iskola felé tartó távolsági busz mellett, más egy autóba látta beszállni. Mivel azonban nem jutottak nyomára, körözést bocsátottak ki hollétének megállapítására

Azóta a lány semmilyen életjelet nem adott magáról. A szülei azonban mindvégig abban bíztak, hogy egyszer épségben hazatér a lányuk, ezért bizakodva fogadtak minden olyan hírt, ami arra utalt, hogy életben lehet. Amikor májusban elővették az aktát, gyanúsnak minősítették a lány eltűnésének a körülményeit, és újra kihallgatták azokat, akik tudhattak valamit.

Hajdu Krisztián törzszászlós, nyomozó lett az ügy gazdája. Felvettük a kapcsolatot a Zala megyei kollégákkal is, és eléjük tártuk gondolatainkat. Ezután Keszthelyen ismételten kihallgattuk azokat, akikről azt gondoltuk, valamit tudhatnak a lány eltűnéséről. Akár olyasmit is, amit a körözési eljárásban nem feltétlenül találtak fontosnak. Végül az egyik tanú meghallgatása vitt közelebb a megoldáshoz. A baráti körhöz tartozók egyike elmondta, hogy egyszer szemtanúja volt egy olyan jelenetnek, amikor a lány nagybátyja pénzt adott át unokahúgának. Elmondta azt is, hogy furcsállotta e pénzátadás körülményeit, túlzottan bizalmaskodónak és intimnek találta, ahogyan a nagybácsi a lánnyal viselkedett. B. János végül bevallotta, hogy ő ölte meg az unokahúgát. Részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy zsineggel megfojtotta áldozatát. Kihallgatásán azt kérte, hogy ne kelljen abba a házba kimennie, mely jelenleg is családjának tulajdonát képezi. Teljes pontossággal elmondta, hogy hova rejtette a holttestet 2007-ben. Még ugyanezen az éjszakán helyszíni szemlét tartottunk a rezi ingatlanban, majd az ügyet a megyei kollégák hatáskörébe utaltuk

Nagy Zoltán ezredes, a ZMRFK Bűnügyi Igazgatóságának vezetője azt is elárulta a lapnak, hogy milyen körülmények közt találták meg a tini maradványait.

B. János az általa megjelölt területre egy bútorlapot, arra pedig egy szekrényt helyezett. Itt kutatva mindössze 40 centiméternyi ásás után emberi csontvázat találtunk. Ezek után június 4-én a helyszínen is kihallgattuk a férfit. Ekkor a ház pincéjében megmutatta azt a helyet, ahol négy nappal korábban megtaláltuk a földi maradványokat. Elmondta azt is, hogy a lány az eltűnés napján meglátogatta őt, és pár ezer forintot kért tőle. Amikor ő ezt megtagadta, unokahúga elhagyta a házat, azonban később ismét visszatért, és még nagyobb összeget követelt. Később azt is elmondta, hogy a lány öngyilkos akart lenni, bár arra, hogy ezt miért tette volna, nem adott magyarázatot. Azt viszont elmesélte, hogy ő meg akarta győzni unokahúgát arról, hogy nem szabad véget vetnie az életének, mert az roppant fájdalommal jár. Elmondta, hogy amikor kettesben az ágyon ülve beszélgettek, a lány leszedett a ruhájáról egy zsinórt, majd a saját nyakába akasztotta. Állítása szerint innentől nem sok mindenre emlékszik, a következő tiszta képe az, hogy unokahúga holtan fekszik mellette az ágyon. Ezután a holttestet a pincébe húzta, és elásta oda, ahol végül rátaláltunk

– mondta Nagy Zoltán ezredes.

B. János ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a bíróság június elsején elrendelte az előzetes letartóztatását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.