Belföld

Annyi ellenőrt vertek meg a vonatokon, hogy rendőrök fogják őket őrizni

A MÁV jegyvizsgálóit ért sorozatos támadások miatt a vállalat újabb intézkedéseket vezet be az utazószemélyzet testi épségének és emberi méltóságának garantálása érdekében, közölte a társaság.  Az egyes vonalakon bizonyos időszakokban az ellenőrök párosan dolgozhatnak, az egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosítanak a 18 óra és reggel 6 óra között.

Tavaly 87 alkalommal érte valamilyen támadás az ellenőröket. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót érte őket. Előfordult, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. A támadók több mint háromnegyede jegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70%-a a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt. Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek 36 százaléka).

A vasúttársaság a fedélzeti és az állomási hangos utastájékoztatási berendezéseken is hívja fel az utasok figyelmét, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik