Belföld
Kecskemét, 2012. július 5.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke az ítélet indoklását hallgatja az ellene és társai ellen folyó per tárgyalásán, a Kecskeméti Városi Bíróságon. A bíróság kétrendbeli jogosulatlan gazdasági elõny bûntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése bûntettében mondta ki bûnösnek Kolompár Orbánt, és elsõ fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Árnyék-ORÖ-t alapít Kolompár Orbán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 06. 07. 10:52

Kiszorítanák Farkas Flóriánékat.
Korábban a témában:

„Árnyék Országos Roma Önkormányzat” felállításába fogott Kolompár Orbánírja a RomNet.

Kolompár 2003 és 2011 között vezette az ORÖ-t, az új árnyékszervezettel pedig az a célja, hogy a romák felzárkóztatását segítő javaslatokkal álljanak elő a kormányzat számára. Szerinte a jelenlegi, választott testület alkalmatlan arra, hogy ellássa a törvényben meghatározott feladatát, azt mondta, a képviselők kizárólag a saját önös érdekeiket tartják szem előtt és kiszolgálják a hatalmi érdekeket.

Az alternatív roma képviseletet június végéig felállítaná, szeptemberig pedig konkrét oktatási, foglalkoztatási javaslatokat és kidolgozott programokat adna át a kormánynak és az ellenzéknek, hogy, mint mondta, az elmúlt 6-8 évben történt egyhelyben topogás helyett valós léptekkel indulhasson el a romák társadalmi integrációja.

Közölte: az alternatív képviselőtestületre azért van szükség, mert a törvény szerint működő 47 fős testület a romákat érintő kérdésekben egyetlenegyszer nem szólalt meg, javaslatokat nem fogalmazott meg, és a kormánnyal kötött keret-megállapodásban foglaltak sem valósultak meg. Úgy véli, a jelenlegi grémiumból 2-3 képviselő lenne alkalmas arra, hogy az újonnan felálló, szintén 47 tagú árnyéktestületben szerepet kapott, és azokra az emberekre számít, akik az elmúlt másfél-két évtizedben a látható politikusok, megyei vezetők helyett végezték el a munkát.

A nyár folyamán megkezdik a felkészülést a jövő évi helyhatósági és nemzetiségi választásokra is, 300-350 embert polgármester-jelöltségre, legalább háromezer embert pedig önkormányzati képviselőjelöltségre készítenének fel, mert a romák élethelyzetére a helyi szintű döntéshozatal van legnagyobb befolyással.

Mindezen felül azt is szeretné elérni, hogy jövő ősszel legalább kétharmados többséggel átvegyék az ORÖ irányítását, kiszorítva Farkas Flóriánt és a Lungo Drom tagjait. (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.