Belföld

Árnyék-ORÖ-t alapít Kolompár Orbán

Kiszorítanák Farkas Flóriánékat.

„Árnyék Országos Roma Önkormányzat” felállításába fogott Kolompár Orbánírja a RomNet.

Kolompár 2003 és 2011 között vezette az ORÖ-t, az új árnyékszervezettel pedig az a célja, hogy a romák felzárkóztatását segítő javaslatokkal álljanak elő a kormányzat számára. Szerinte a jelenlegi, választott testület alkalmatlan arra, hogy ellássa a törvényben meghatározott feladatát, azt mondta, a képviselők kizárólag a saját önös érdekeiket tartják szem előtt és kiszolgálják a hatalmi érdekeket.

Az alternatív roma képviseletet június végéig felállítaná, szeptemberig pedig konkrét oktatási, foglalkoztatási javaslatokat és kidolgozott programokat adna át a kormánynak és az ellenzéknek, hogy, mint mondta, az elmúlt 6-8 évben történt egyhelyben topogás helyett valós léptekkel indulhasson el a romák társadalmi integrációja.

Közölte: az alternatív képviselőtestületre azért van szükség, mert a törvény szerint működő 47 fős testület a romákat érintő kérdésekben egyetlenegyszer nem szólalt meg, javaslatokat nem fogalmazott meg, és a kormánnyal kötött keret-megállapodásban foglaltak sem valósultak meg. Úgy véli, a jelenlegi grémiumból 2-3 képviselő lenne alkalmas arra, hogy az újonnan felálló, szintén 47 tagú árnyéktestületben szerepet kapott, és azokra az emberekre számít, akik az elmúlt másfél-két évtizedben a látható politikusok, megyei vezetők helyett végezték el a munkát.

A nyár folyamán megkezdik a felkészülést a jövő évi helyhatósági és nemzetiségi választásokra is, 300-350 embert polgármester-jelöltségre, legalább háromezer embert pedig önkormányzati képviselőjelöltségre készítenének fel, mert a romák élethelyzetére a helyi szintű döntéshozatal van legnagyobb befolyással.

Mindezen felül azt is szeretné elérni, hogy jövő ősszel legalább kétharmados többséggel átvegyék az ORÖ irányítását, kiszorítva Farkas Flóriánt és a Lungo Drom tagjait. (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik