Belföld

Ipari mennyiségben árulta országszerte a hamis mosószereket

hamis mosószer (hamis mosószer)
hamis mosószer (hamis mosószer)

A Battonyai Járási Ügyészség összesen 1257 rendbeli csalás és 117 rendbeli csalás kísérlete miatt emelt vádat egy 40 éves budapesti férfi ellen, aki hamis mosószerekkel károsított meg országszerte több, mint ezer sértettet.

A vádlott 2014. év nyarától kezdődően vegyi áru nagykereskedelemmel foglalkozó cégektől 1 literes kiszerelésű, gyenge minőségű folyékony mosószert szerzett be, melynek kiskereskedelmi értéke 400.-Ft volt. Nagy mennyiségű, az általa megadott ábrát és feliratot tartalmazó öntapadós matricát csináltatott, majd azokat a mosószert tartalmazó flakonokon – azok eredeti megjelöléseit eltávolítva – elhelyezte. Ezzel azt a látszatot keltette, hogy azok a valósnál jobb minőségű tisztítószert tartalmaznak.

A vádlott – nyilvános adatbázisból történő gyűjtést követően – elsősorban kis településeken élő személyek nevét, címét és telefonszámát tartalmazó listákat készített, ezeket pedig átadta olyan személyeknek, akiket azzal bízott meg, hogy a listán lévőkkel a kapcsolatot telefonon vegyék fel, és a vevők bizalmának elnyerését  követően jellemzően 2 990.- Ft/l áron értékesítsék.

A telefonáló személyek a sértetteket – a vádlottól kapott instrukciók szerint – tévedésbe ejtették. Egyrészt magukat Magyarországon is piacvezető, mosószereket gyártó multicégek alkalmazottainak adták ki, másrészt azt állították, hogy a sértett azért nyerte a terméket, mert nyugdíjas, vagy, mert a vezetékes telefonszámát kisorsolták, és a termék ingyen van, csak a szállításért kell fizetni, illetőleg valótlan tájékoztatást adtak a mosószer eredetére, hatásfokára nézve is.

A telefonáló személyek tájékoztatták a vádlottat a megrendelésekről, aki magát esetenként egy futárszolgálat képviselőjének kiadva megjelent a sértetteknél az átragasztott címkéjű folyékony mosószerrel, azt átadta a sértetteknek, és tőlük átvette az ellenértékeként meghatározott, jellemzően 2.000 – 3.000 Ft közötti összegeket. Amennyiben a sértett a mosószer átvételét megtagadta, a vádlott közölte, hogy feljelentéssel fog élni, és a sértett nyugdíjából letiltásra kerül az összeg. A sértettek vagy önként, vagy a vádlott fenyegető kijelentéseire, estenként agresszív fellépésére a terméket átvették, és kifizették.

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit 1185 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, 85 rendbeli ugyanezen bűncselekmény kísérletével, valamint 72 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével és ennek 32 rendbeli kísérletével vádolja. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától. 3 M Ft erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kötelezze a nyomozás során keletkezett 400.000.- Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

Fotó: illusztráció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik