Belföld

Orbán családpolitikája gyermek- és nemzetellenes

Herczog Mária szociológus szerint a NER a szegényeket inkább akadályozza a gyermekvállalásban.

A Népszavának Herczog Mária szociológus azt mondja, nem tudni, Magyarország kilóg-e a sorból a gyermekjogok tekintetében,  az biztos, azokról kevés szó esik. Ha igen, inkább negatív a felhang.

Nem lehet felállítani összehasonlító listát, hogy hol állunk, sokféle szempont van, de az bizonyos, hogy sokat lehetne és kellene tenni azért, hogy mindenki értse és el tudja fogadni, hogy a gyerekek jogainak biztosítása nem sérti senkinek az érdekeit…

A szakértő a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány tavalyi jelentése kapcsán azt mondja, nagy gond, hogy nem csökken az iskolai szegregáció, mert az nemcsak gyerek-, hanem közösségellenes is.

A szegregáció sérti az egyház tanait

Miközben kampányolnak a több gyerek megszületéséért,

a megszületett gyerekek negyede súlyosan veszélyeztetett, hogy szegénységben, esélyegyenlőtlenségben nő fel. Ez már olyan mértékű, hogy nemcsak az egyéni boldogulás esélyét és az életminőséget gyengíti, hanem társadalmi szintű károkozás.

A szegregáció minden vallás, minden tanításával ellenkezik. Szégyen, ha a közvélemény támogatja ezt az irányt – mondja a szociológus, aki szerint a fizikai, lelki erőszak azért lehet a magyar társadalomban elfogadottabb, mert a közhangulatot felfokozott ellenségkeresés, harci készültség jellemzi. Ha a felnőtt megalázható a hivatali, igazgatási eljárásban,

ha politikai vezetők egymást gyalázhatják, korlátozhatják jogaik gyakorlásában a parlamentben minősíthetetlen stílusban, akkor még messze vagyunk attól, hogy változás történjen.

A szegregációval nem boldogult, mégis roma felzárkóztatási biztos lesz Balog Zoltán
Közvetlenül Orbán Viktor iránítása alatt dolgozik majd. Kötelezettségszegési eljárás, ORÖ-botrány nem kizáró ok.

Szolidaritás. Az mi?

Az Orbán-kormány elmúlt nyolc éve alapján Herczog Mária nem is  számít változásra az elesettek támogatásában. Szerinte világos az üzenet:

mindenki a maga szerencséjének a kovácsa,

az alacsonyabb iskolázottságú, kistelepülésen élő, egészségügyi, mentális vagy bármilyen gonddal küzdőt a közösség nem segíti, nem tartja egyenrangúnak. Emiatt még tovább gyengül az amúgy is problémás szolidaritás, ami végzetesen rossz hatással lesz a gazdasági és a társadalmi életre is.

herczog3.jpg (herczog mária)

Nem mindegy, ki szül?

A szakember figyelmeztet rá, hogy egyre több

a leszakadó, esélyvesztett gyerek és felnőtt, akikről nem vesz tudomást a kormányzat.

Bár a kormány azt állítja, nincs probléma, aki akar, érvényesül, adnak közmunkát, adókedvezményt, lakástámogatást, de tíz éve nem nőtt a családi pótlék, a gyes, a minimálnyugdíj összege. A házi betegápolásé, rokkantellátásé csökkent. Egy alacsony jövedelmű így nem vállal több gyermeket.

Ez világos üzenet: akinek ennyije van, az ennyit is ér, ha ebből kellene megélnie, biztosan nem fog, de ők nem is számítanak.

NER-kompatibilis jövő

A kormány azt akarja, hogy a magasabb státusúak vállaljanak több gyereket.

A szegényeket, hátrányos helyzetűeket igyekeznek akadályozni a gyermekvállalásban, tehát nem az a cél, hogy nőjön a születések száma általában, hanem hogy ott szülessenek meg a gyerekek, ahol biztosítottnak látszik a “magyar nemzet” fennmaradása, bármit is jelentsen ez. Ez súlyosan gyerek és társadalomellenes politika.

A szakember szerint sok számítás, kutatás igazolja, az államnak az lenne a legjobb befektetés, ha támogatásai mindenkit elérnének, szükség szerint segítené a fokozottabb ellátást igénylőket. Ez szolgálná a gazdasági növekedést, a jólétet, a társadalmi kohéziót, a szolidaritást, de ehhez hosszú távú politikai elkötelezettség kellene. 

Ez ugyanakkor nem vonzó a politikusoknak, mert a siker csak később jönne, a gazdagokat viszont most kellene meggyőzni, hogy többel járuljanak hozzá a közjó megteremtéséhez, amivel nehéz választást nyerni, hatalmon maradni, pedig komolyan csökkentené a feszültséget, erőszakot, megbetegedéseket, korai halálozást.

Herczog Mária a Child Rights Connect (A gyermeki jogok összekötnek) nevű, civil szervezeteket segítő világszervezet végrehajtó bizottságának tagja lett. Június 1-től az Egyesült Államokban dolgozik, a lap ott érte el.

(Kiemelt kép: Pexels)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik