Belföld

Miniszteri biztosi címet kapott az igazságügyi tárca nagy túlélője

A közigazgatási bíráskodás fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálására, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására kapott megbízást az Igazságügyi Minisztériumban (IM) Hajas Barnabás – írja a Hivatalos Értesítő alapján a HVG. Ehhez az új miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást és kormányrendeletben meghatározott juttatást kap, valamint külön titkárságot.

Hajas neve onnan lehet ismerős, hogy négy évvel ezelőtt, amikor, akkor még Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnökeként, szivárogtatási botrányba keveredett.

2014. októberben a Népszava internetes oldalán megjelent egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól – aki az ombudsmani hivatal volt munkatársa – származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében írt cikkeit.

A Magyar Nemzet említett írásai szerint az ombudsmani hivatal a VIII. kerületi tűcsereprogram beszüntetéséről szóló jelentése nyilvánosságra hozásának időzítéséről előzetesen egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel. Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Az önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Az ügyben az Országgyűlés igazságügyi bizottsága meghallgatta Székely László alapjogi biztost, de a testület nem állapított meg szabálytalanságot az ombudsman részéről a tűcsereprogram-jelentéssel összefüggésben.

Hajas Barnabás a botrány kirobbanása után lemondott, de az Igazságügyi Minisztériumban maradt, sőt, gyakorlatilag felfelé bukott. Ugyanis rábízták a speciális Ügyek Főosztálya nevű új, közvetlenül a miniszternek alárendelt szervezeti egység vezetését, amelynek feladata, hogy véleményezzék a minisztériumban előkészített előterjesztéseket, és előkészítsék a társadalompolitikai szempontból kiemelt koncepciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik