Belföld
Budapest, 2017. február 19.
Az Igazságügyi Minisztérium épülete az V. kerület Kossuth Lajos tér 2-4-ben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Miniszteri biztosi címet kapott az igazságügyi tárca nagy túlélője

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 01. 09:32

A közigazgatási bíráskodás fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálására, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására kapott megbízást az Igazságügyi Minisztériumban (IM) Hajas Barnabás – írja a Hivatalos Értesítő alapján a HVG. Ehhez az új miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást és kormányrendeletben meghatározott juttatást kap, valamint külön titkárságot.

Hajas neve onnan lehet ismerős, hogy négy évvel ezelőtt, amikor, akkor még Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnökeként, szivárogtatási botrányba keveredett.

2014. októberben a Népszava internetes oldalán megjelent egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól – aki az ombudsmani hivatal volt munkatársa – származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében írt cikkeit.

A Magyar Nemzet említett írásai szerint az ombudsmani hivatal a VIII. kerületi tűcsereprogram beszüntetéséről szóló jelentése nyilvánosságra hozásának időzítéséről előzetesen egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel. Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Az önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Az ügyben az Országgyűlés igazságügyi bizottsága meghallgatta Székely László alapjogi biztost, de a testület nem állapított meg szabálytalanságot az ombudsman részéről a tűcsereprogram-jelentéssel összefüggésben.

Hajas Barnabás a botrány kirobbanása után lemondott, de az Igazságügyi Minisztériumban maradt, sőt, gyakorlatilag felfelé bukott. Ugyanis rábízták a speciális Ügyek Főosztálya nevű új, közvetlenül a miniszternek alárendelt szervezeti egység vezetését, amelynek feladata, hogy véleményezzék a minisztériumban előkészített előterjesztéseket, és előkészítsék a társadalompolitikai szempontból kiemelt koncepciókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.