Belföld
Somberek, 2017. június 27.
Egy kombájn búzát arat Somberek közelében 2017. június 27-én. A betakarított búzából a Magyarok kenyere jótékonysági programnak is adományoznak.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Nem kell aggódni Simicskáért: jó éve volt a mezőgazdasági cégeinek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 30. 17:27

Öt cég összesen 16,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, futotta osztalékra is.
Korábban a témában:

Lajta-Hanság Zrt.

Mindössze 126 millió forinttal maradt el a 2016-os évhez képest a Lajta-Hanság Zrt. nettó árbevétele, így tavaly 3,6 milliárd forintot könyvelhetett el a mosonmagyaróvári cég. A számokból látszik, hogy a Lajta-Hanságnál 2017-ben már Szlovákia is szerepelt a legfontosabb üzleti partnerek között, ráadásul rögtön az első helyen, 765 millió forintos exporttal.

Az adózott eredményét még növelni is tudta, a 310 millió forintos összeg az ötszöröse a 2016-osnak. A cég közgyűlési határozata szerint 123 millió forintot osztalékként fizetnek ki, az adózott eredményt pedig beteszik az eredménytartalékba.

Szombathelyi Tangazdaság Zrt.

400 millió forinttal növelni nettó árbevételét 2017-ben a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. az előző évhez képest, így 1,9 milliárd forint lett. Ennek legnagyobb része, 1,5 milliárd forint állattenyésztésből származott. Exportból 56 millió forint jött be a céghez.

Nagyot ugrott az adózott eredmény, a 2016-os 14,6 millió forint után 2017-ben már 205 millió forint volt, ezt teljes egészében az eredménytartalékba helyezik át, a cég osztalékot nem fizet.

Sárvári Mezőgazdasági Zrt.

Eredményes évet könyvelhetett el a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. is, miután 2017-ben 3,2 milliárdos nettó árbevételre tett szert. Ez 700 millióval több, mint 2016-ban. Az összeg jó része, 2,9 milliárd forint belföldi tevékenységből származik.

Az adózott eredmény 436 millió forint volt (ez háromszorosa az előző évinek), a teljes összeg az eredménytartalékba kerül. Osztalékot azért fizetnek, mégpedig 85 millió forintot.

Mezort Zrt.

A többi céghez képest kisebb arányban tudta növelni az adózott eredményt a Mezort Zrt., a 2016-os 68,6 millió forintról 69,9 millió forintra. Jobb eredményt ért el a nettó árbevétel terén: míg 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, tavaly már 2,4 milliárd forint – ez főként exportból gyűlt össze.

A cég közgyűlésének döntése szerint az adózott eredményt az eredménytartalékba teszik, míg 97,5 millió forint osztalékot kifizetnek a részvényeseknek.

Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.

A nyugat-dunántúli agrárcégek mellett a ceglédi Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. is jól prosperált tavaly. 2017-ben 5,2 millárd forintos nettó árbevételt produkáltak főleg sertés- és szarvasmarhatenyésztésből, ez az előző évhez képest 400 milliós növekedés.

A cég adózott eredménye 413 millió forint volt, ezt teljes egészében az eredménytartalékba csoportosítják át, míg 97 millió forintot osztalékként fizetnek ki.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.