Belföld

Dúró elképzelhetetlennek tartja a jövőjét a Jobbikban

A Jobbikban a jövőm elképzelhetetlen,

jelentette ki szerda este a Hír Tv Egyenesen című műsorában Dúró Dóra, a Jobbik politikusa. Dúrót kedden zárta ki a párt parlamenti frakciója bizalmatlanságra hivatkozva, szerdán pedig arról döntött a Jobbik elnöksége, hogy visszahívja mandátumából a képviselőt.

Dúró Dóra Toroczkai László elnökké választását támogatta a Jobbik május 12-i tisztújításán, ahol ő maga elnökhelyettes-jelölt volt. A kongresszuson azonban Sneider Tamást választották elnökké, Toroczkai pedig a pártot bírálta és platformot alapított. A platformhoz a Jobbik országgyűlési képviselői közül egyedül Dúró csatlakozott. Az elnökség szerint a platformalapítás alapszabályba ütközik, ezért fegyelmi eljárást kezdeményeztek Toroczkai ellen.

Visszahívta mandátumából Dúró Dórát a Jobbik
A képviselőt már kedden kizárta a frakció bizalomvesztésre hivatkozva.

A parlamenti képviselőcsoport kérte fel a párt elnökségét, hogy döntsön Dúró mandátumáról, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés megalakulásának napján minden jobbikos képviselő letette külön esküjét a Szent Koronára, amely szerint ha az elnökség kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válnak a mandátumra, úgy azt azonnal visszaadják. Kedden Dúró még azt írta a Facebookon, hogy kész visszalépni, szerdán azonban már arról beszélt Kálmán Olga vendégeként, hogy még egyáltalán nem döntött, sőt, bizonytalanabb, mint volt.

A Szent Koronára tett esküvel kapcsolatban Dúró elmondta:

Az eskünek az is része, hogy óvom és védem nemzetemet a hazugságtól és a szolgaságtól (…) annak pedig úgy teszek eleget, ha a hazug Jobbiktól is védem a nemzetet.

A vizsgálattal kapcsolatban arról beszélt, hogy hiába kérte, hogy mondjanak konkrétumokat arról, mi olyat tett, ami nem a Jobbik érdekeit szolgálta, állítása szerint csak ködösítettek.

Dúró Dóra szerint koncepciós eljárást folytattak ellene, olyat, mint két évvel ezelőtt a férje, Novák Előd ellen.

Állítása szerint Dúróra nagy nyomás helyeződik, mind a jobbikosok, mind az új pártot alapítani akarók részéről, ám őt nem szorítja az idő, így nyugodtan és megfontoltan akar dönteni a jövőjéről.

A pártszakadás a lehető legrosszabb forgatókönyv, ami megtörténhet a Jobbikkal,

jelentette ki, hozzátéve, hogy neki egyáltalán nem volt az a célja, hogy megossza a pártot. Sőt, folyamatosan azon dolgozott, hogy párttagok közötti feszültségeket elsimítsa.

Dúró arról is beszélt, hogy több párttagnak az ellene folytatott eljárás volt az utolsó csepp a pohárban és most ki fognak lépni a pártból, azt azonban nem tudta megmondani, a frakciótagok is lesz-e olyan, aki elhagyja a Jobbikot.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik