Belföld
Vágóhíd (vágóhíd, )

Vallási célból kábítás nélkül is le lehet vágni az állatokat

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 05. 29. 12:03

Kábítás nélküli vallási célú vágásokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet végezni, az uniós műszaki szempontú szabályozás nem sérti a vallásszabadságot - közölte döntését az Európai Unió Bírósága kedden.
Korábban a témában:

Az ügy előzménye, hogy egy belga szabályozás előírja, hogy a muzulmán vallási szertartás által előírt – előzetes kábítás nélkül – és más vallási előírások figyelembevételével végzett vágásokra csak engedélyezett vagy ideiglenes vágóhidakon kerülhet sor. Az észak-belgiumi Flandria állatjólléti minisztere azonban 2014-ben bejelentette, hogy nem ad ki ideiglenes vágólétesítményekre vonatkozó engedélyeket, mert azok sértik az uniós jogot. A flamand régió ellen különböző muzulmán szervezetek keresetet nyújtottak be, amelyben a többi között a szóban forgó uniós rendelet bizonyos rendelkezéseinek érvényességét vitatták, különösen a vallásszabadságra való tekintettel.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítéletében arra emlékeztetett, hogy a vallási célú vágás a “vallási szertartás” rendelet szerinti fogalma alá tartozik, ezért kiterjed rá az Európai Unió Alapjogi Chartája által biztosított vallásszabadság. A bíróság rámutatott, hogy az uniós jogalkotó nem tiltja meg a vallási célú vágás gyakorlatát az unióban. Épp ellenkezőleg, engedélyezett vágóhidakon lehetővé teszi az állatok előzetes kábítás nélküli vágását. A műszaki szempontú szabályozás pedig nem korlátozza a hívő muzulmánok vallásszabadsághoz való jogát. Hozzátették, a belga eset kizárólag a flamand régió néhány települését érinti, ezért a probléma nem befolyásolja az uniós rendelet érvényességét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.