Belföld
Vágóhíd (vágóhíd, )

Vallási célból kábítás nélkül is le lehet vágni az állatokat

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 05. 29. 12:03

Kábítás nélküli vallási célú vágásokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet végezni, az uniós műszaki szempontú szabályozás nem sérti a vallásszabadságot - közölte döntését az Európai Unió Bírósága kedden.
Korábban a témában:

Az ügy előzménye, hogy egy belga szabályozás előírja, hogy a muzulmán vallási szertartás által előírt – előzetes kábítás nélkül – és más vallási előírások figyelembevételével végzett vágásokra csak engedélyezett vagy ideiglenes vágóhidakon kerülhet sor. Az észak-belgiumi Flandria állatjólléti minisztere azonban 2014-ben bejelentette, hogy nem ad ki ideiglenes vágólétesítményekre vonatkozó engedélyeket, mert azok sértik az uniós jogot. A flamand régió ellen különböző muzulmán szervezetek keresetet nyújtottak be, amelyben a többi között a szóban forgó uniós rendelet bizonyos rendelkezéseinek érvényességét vitatták, különösen a vallásszabadságra való tekintettel.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítéletében arra emlékeztetett, hogy a vallási célú vágás a “vallási szertartás” rendelet szerinti fogalma alá tartozik, ezért kiterjed rá az Európai Unió Alapjogi Chartája által biztosított vallásszabadság. A bíróság rámutatott, hogy az uniós jogalkotó nem tiltja meg a vallási célú vágás gyakorlatát az unióban. Épp ellenkezőleg, engedélyezett vágóhidakon lehetővé teszi az állatok előzetes kábítás nélküli vágását. A műszaki szempontú szabályozás pedig nem korlátozza a hívő muzulmánok vallásszabadsághoz való jogát. Hozzátették, a belga eset kizárólag a flamand régió néhány települését érinti, ezért a probléma nem befolyásolja az uniós rendelet érvényességét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Closeup of big gold nugget, finance concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.