Belföld

Rossz idők jönnek Semjénre: itt az állatvédelem forradalmi 12 pontja

Vélhetően egyetlen magyar politikai párt sem fogja kampánycélokra felhasználni a kápolnai állatvédők forradalmi programját. A Macskaárvaház Alapítvány március 15-re összeállította az Állatvédelem 12 pontját, amellyel azt próbálják világossá tenni, hogy ma, Magyarországon ökológiai forradalomra van szükség a pozitív változásokhoz.

A civil szervezet, amelyhez csatlakozott a tenyésztői körökben ismert Felis Hungarica is, a hobbivadászat betiltását, a vágóhidak bekamerázását, a vegán étkezés lehetőségének biztosítását, állatvédelmi ombudsman kinevezését valamint a BTK állatvédelmi szempontok alapján történő jelentős szigorítását tartja a legfontosabb célnak.

Azt, hogy szükség van általános állatvédelmi programra, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint mi sem bizonyítja jobban, mint a napokban nyilvánosságra került, Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnököt érintő vadászati botrányok politikai visszhangja.

Bóday Pál szerint nemcsak a kormányzati, de az ellenzéki körökben sem fogalmazódott meg az az erkölcsi kérdés: helyes dolog-e hobbiból megölni erdei vadakat, vagy bármely állatot – függetlenül attól, hogy ki és hogyan fizette a vadászatot.

Miért lövöldöz valaki hobbiból védtelen állatokra?
Semjén Zsolt luxusútjai kapcsán szakértőket kérdeztünk a vadászat pszichológiai hátteréről.

A Macskaárvaház Alapítvány kuratóriuma március 17-én Kápolna településen – ahol 1869-ben elsőként emeltek emlékművet az 1848-as forradalom és szabadságharc mártírjainak – ki is tűzi az Állatvédelem 12 pontját. Kápolnán működik az alapítvány állatvédőközpontja.

A Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az Állatvédelmi 12 pontot társadalmi vitairatnak szánják és bíznak benne, hogy az idővel egyre többen tekintik majd természetesnek és iránymutatónak az abban megfogalmazottakat.

A 12 pont között egyetlen olyan követelés sincs, amely a világ valamely országában már ne valósult volna meg

– mondta Bóday Pál. Számos helyen támogatják az állatgyilkosságtól mentes, vegán étkezést, van, ahol tilos a vadászat és sok helyen sokkal szigorúbbak az állatvédelmi törvények, mint nálunk.

A tapasztalat tehát az, hogy a 12 pont mindegyike kiállta, kiállja a gyakorlat próbáját, csodálatos dolog lenne, ha a program egyszer itthon, Magyarországon valósulhatna meg teljes egészében, megváltoztatva az emberek és az állatok viszonyát.

Az Állatvédelem 12 pontja

1. Vegán táplálkozás népszerűsítése, alternatívaként elérhetővé tétele a közétkeztetéssel foglalkozó hálózatokban.

2. Állatkínzás törvényi tényállásának, pontosítása, kiterjesztése, jelentős szigorítása, a büntetőeljárási törvény módosítása, hogy a jövőben gerinces állatokról ne tárgyként, hanem élő, érző lényként fogalmazzanak a magyar törvények. Hobbivadászat szigorú korlátozása, hosszabb távon betiltása.

3. A vallási, etikai oktatás részévé tenni az állatvédelem nagyszerű keresztény hagyományait Remete Szent Antaltól Szent Gertrúdon át Assisi Szent Ferencig, Tom Regan-ig.

4. Bevezetni az állatvédelmi ombudsman intézményét.

5. A közoktatás részévé tenni az állatvédelem elméletét, gyakorlatát, hazai és nemzetközi történetét.

6. Alapvető emberi jogként, a lelkiismereti szabadság részeként államilag elismerni az állatgyilkosság, kínzás és kihasználás mentes vegán étkezés jogát.

7. Építőipari és infrastrukturális beruházások engedélyezése esetén előzetes állatvédelmi kontroll alkalmazása.

8. Káros, erőszakos tartalomként megjelölni és tiltani megkínzott, meggyilkolt halott állatok képi megjelenítését a médiában és közösségi médiában.

9. Állatkínzás bűncselekménye esetén fegyvertartástól és mindenfajta gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól eltiltani a bűncselekményt elkövetőt.

10. Támogassa az adórendszer árva állatok mentését, ivartalanítását, befogadását.

11. Nyilvánítsák hungarikummá a hazánkban óriási hagyományokkal rendelkező madárvédelmet, és az legyen része a közoktatásnak.

12. Kamerázzák be a vágóhidakat, tiltsák be az állatok számára pokoli kínokkal járó hosszú távú közúti szállítást.

 

Kápolna, 2018, március 15.

MTI Fotó: Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik