Belföld

Róna Péter szakít az LMP-vel

Szerinte az orbáni útra lépett a párt.

Az LMP az orbáni úton indult el azzal, hogy saját szabályait hatalmi megfontolások alapján alkalmazta – jelentette ki a Klubrádióban Róna Péter közgazdász, a párt programírója és pártalapítványának korábbi kuratóriumi elnöke. Elmondta: már a választások előtti időszakban is aggasztónak látta a helyzetet, az utána zajló események, a kizárások és eltiltások miatt pedig nem tudja tovább támogatni a pártot.

Róna szerint az LMP-ben folyó eljárások olyan természetűek, amelyek megkérdőjelezik a párt létjogosultságát, nem egy morálisan megalapozott szabályrendszer szerint jártak el a párttagok ellen. Teljesen jogszerűtlennek tartja Hadházy Ákos kétéves eltiltását, aminek szerinte tartalmilag sincs semmilyen értelme, és ugyanez vonatkozik Ábrahám Júlia volt elnökségi tagra is.

A közgazdász elmondta: Hadházynak joga volt ahhoz, hogy szorgalmazza az összefogást és az esetleges visszalépéseket, és semmiféle olyan tárgyalásba nem bocsátkozott, ami korábbi határozatokkal ellentétes lett volna. Úgy látja, a párt szellemi tartalma az utóbbi időben elsekélyesedett, kiüresedett, ezért is szakít az LMP-vel.

A helyzetet úgy értékeli, hogy hatalmi koncentráció van folyamatban, feladják az eddigi struktúrákat, és olyan szerkezet felé haladnak, ami sokkal jobban hasonlít a Fideszéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik