Belföld

Orbán védelmére kelt az Európai Néppárt frakcióvezetője

Weber szerint a fogalmak mást jelentenek attól függően, hogy kik használják.

Orbán Viktor védelmére kelt az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber azután, hogy felmerült: a magyar kormánynak több sarkalatos kérdésben engednie kellene, hogy tagja maradhasson a pártszövetségnek.

Webert az Independent tudósítása szerint egy sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy Orbán Viktor szerint lejárt a liberális demokráciák kora. A frakcióvezető válaszában óvott attól, hogy az emberek ujjal mutogassanak a magyar kormányfőre, és azt mondják róla, hogy „nem jó európai”.

Ezután a német politikus azt magyarázta, hogy „természetesen Európában rendkívül fontosak a fogalmak, amelyekkel megvitatjuk az ügyeinket”, és ezeknek a fogalmaknak „más a jelentésük és más a hátterük attól függően, hogy honnan jönnek azok, akik használják”.

Ha a migrációs vitát nézzük, ott, ahonnan én jövök, gyakran beszélünk menekültekről. De ha Prágára, Pozsonyra, vagy Budapestre tekintünk, ott másról szól a vita. Ők inkább illegális bevándorlásról beszélnek. Ezért úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy beszéljünk egymással és foglalkozzunk egymással

– mondta Weber, aki szerint „elég lehetőség van” az előrelépésre ebben a kérdésben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „előre kell lépnünk az egymás iránti tiszteletben és a közös értékeink tiszteletében” is, ebből pedig egyáltalán nem szabad engedni. (Fotó: Europress – Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik