Belföld

Kizárnák a Momentumból, mert visszalépett egy másik ellenzéki javára

A 444.hu információi szerit eljárás folyik a Momentuban Galgóczi Péter ellen, aki az országgyűlési választásokon Pest megye 11. számú választókerületében visszalépett az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje, Kücsön Sándor javára. Galgóczi elmondása szerint több mint 50 párttag támogatta a kizáratási indítványát, így tanúk meghallgatásával vizsgálat indult ellene. A lap szerint három másik jelölt ellen is kezdeményeztek eljárást, de más okokból.

Galgóczi elnökségi engedély nélkül lépett vissza, a mandátum szempontjából azonban nem volt jelentősége: a fideszes Pánczél Károly simán hozta a körzetet.

A Momentum még ősszel hozott közgyűlési határozatot arról, hogy nem lépnek vissza egyetlen egyéni jelölt javára sem, és mind a 106 egyéni választókerületben indítanak saját embert. Ebből  februárra az lett, hogy Fekete-Győr András elnök három feltételhez kötötte a visszalépéseket és többen vissza is léptek, köztük a pártelnök maga és Soproni Tamás kampányfőnök is. A párt végül összesen tizenhárom helyen léptette vissza a jelöltjeit és 93 körzetben indított egyéni jelölteket.

A Momentum vezetése állítólag amiatt aggódott, hogy ha egy-két ember az elnökség hozzájárulása nélkül visszalép, még többen követik a példájukat  és veszélybe kerülhet a Momentum támogatása. 447 milliót kaptak kampányra, de 79 egyéni jelölt után már csak 297 milliót vehetett volna fel a párt.

A lap megkereste a pártot, de egyelőre nem válaszoltak.

Kiemelt képünket Galgóczi Péter Facebook-oldaláról szereztük. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik