Belföld
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A gyermekhalál nem ítélet

Gyerekek millióinak jelent elképzelhetetlen szenvedést, hogy nem jutnak megfelelő palliatív ellátáshoz. Magyarországon évi több száz család érintett, de csak néhány gyermekhospice-ágy van.
Korábban a témában:

A világon több mint 20 millió gyermek szenved krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben. A gyógyíthatatlan, esetleg haldokló gyerekek ellátásáról kiadott Világvallások nemzetközi chartájaTábitha Ház munkatársai és önkéntesei révén már magyarul is elérhető – hívta fel a 24.hu figyelmét Benyó Gábor, az intézmény igazgató főorvosa.

„Annak örülök, hogy nem szenvedett” – gyermekhospice Törökbálinton
"Régen is meghaltak a gyerekek, és most is meg fognak."

Minden gyermeknek és családjának joga van az ​​úgynevezett palliatív (tüneteket enyhítő) ellátáshoz – szögezi le a charta, amit számos vallási, egészségügyi és gyermekjogi szervezet képviselője írt alá Rómában. A dokumentum a következő megdöbbentő megállapítást teszi:

A gyermekek megfelelő palliatív gondozását gyakran megtagadják nemre, életkorra, etnikai hovatartozásra, vallásra, diagnózisra vagy egyéb okokra hivatkozva, mint például az anyagi források hiánya.

A szöveg kiemeli: a gyermekek palliatív ellátáshoz való joga, mint minden más súlyosan beteg ember esetében, nélkülözhetetlen része az egészséghez való jognak.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Mindez a nemzetközi emberi jogi törvényekben, különösen az ENSZ-nek a gyermekek jogairól szóló rendelkezéseiben foglalt, alapvető elvekből ered.

Magyarországon sem rózsás a helyzet

Az állami a finanszírozás még nagyon alatta van a minimális ellátáshoz szükséges összegnek – nyilatkozta lapunknak korábban Benyó Gábor.  Az otthoni ápolás támogatása 2006 óta körülbelül nyolcszáz forintot emelkedett, ami nagyon kevés. A szakma minimálisan azt kéri, hogy a jelenlegi támogatásokat húsz-huszonöt százalékkal emeljék.

Ez a jog biztosítja a gyermekek és családjaik számára  speciális és hatékony palliatív gondozáshoz és fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, a legvégső lehetőségig biztosítva növekedésüket, fejlődésüket – szögezi le a dokumentum, amelyet Írország, Németország, Oroszország, Argentína és Olaszország szervezetei is elláttak kézjegyükkel.

A gyermekek felé irányuló hospice ellátás  felelőssége az aláírók szerint megoszlik a kormányok, az egészségügyi rendszer szereplői, a civil szervezetek és a vallási közösségek között.

Jelenleg azonban sok helyütt nehézségekbe ütközik a palliatív gondozás biztosítása,ami gyermekek millióinak okoz szükségtelen szenvedést.

A nemzeti kormányoknak a charta szerint

  • palliatív gondozási tervet kell kidolgozniuk, amely fokozatosan biztosítja a minőségi programok elérhetőségét. Ennek igazságosan, megkülönböztetés nélkül kell történnie.
  • Szükséges, hogy a kormányok megkönnyítsék a gyermekek palliatív gondozásához nélkülözhetetlen gyógyszerek hozzáférhetőségét.
  • A gyermekek és családjaik palliatív ellátására vonatkozó ismereteket be kell illeszteni az egészségügyi szakemberek képzési programjába.

Méltósággal meghalni a dokumentum megfogalmazásában azt jelenti, hogy az egyén a haláláig minőségi és méltósággal teli életet él.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A hitéleti, vallási és társadalmi szervezeteknek elő kell segíteniük annak megértését, hogy a betegség, a szenvedés és a halál olyan misztérium, amely senki számára nem ítélet, és amivel mindenkinek kölcsönös tisztelettel, együttérzéssel szembe kell néznie.

A gyermekek palliatív gondozása nem  irányul sem a halál siettetésére, sem pedig késleltetésére.

Olyan kötelezettség, amely a gyermekek érdekében cselekszik azért, hogy javítsa a gyermek és családja életminőségét és méltóságát, valamint megelőzze vagy enyhítse fizikai, pszichés, érzelmi és lelki szenvedésüket.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73877896, Bas Eickhout, a zˆldek eurÛpai parlamenti kÈpviselıjÈnek sajtÛt·jÈkoztatÛja a Kossuth tÈren., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

„Komoly aggodalom van amiatt, hogy mire képes Orbán”

Az európai Zöldek csúcsjelöltje, Bas Eickhout rég kidobta volna a Néppártból Orbán Viktort, és Manfred Weberék rosszul járnak, hogy nem így tettek. Azt mondja, hogy a populisták és a zöldek nyerik a legnagyobbat az EP-választáson, ami miatt a brüsszeli politika új korszakára számít. Interjú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A man walks past the flags of Anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London on February 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May asked MPs Tuesday to give her more time for talks with the European Union on renegotiating the Brexit deal, just weeks before the scheduled March 29 departure date. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.