Belföld

A gyermekhalál nem ítélet

Gyerekek millióinak jelent elképzelhetetlen szenvedést, hogy nem jutnak megfelelő palliatív ellátáshoz. Magyarországon évi több száz család érintett, de csak néhány gyermekhospice-ágy van.

A világon több mint 20 millió gyermek szenved krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben. A gyógyíthatatlan, esetleg haldokló gyerekek ellátásáról kiadott Világvallások nemzetközi chartájaTábitha Ház munkatársai és önkéntesei révén már magyarul is elérhető – hívta fel a 24.hu figyelmét Benyó Gábor, az intézmény igazgató főorvosa.

„Annak örülök, hogy nem szenvedett” – gyermekhospice Törökbálinton
"Régen is meghaltak a gyerekek, és most is meg fognak."

Minden gyermeknek és családjának joga van az ​​úgynevezett palliatív (tüneteket enyhítő) ellátáshoz – szögezi le a charta, amit számos vallási, egészségügyi és gyermekjogi szervezet képviselője írt alá Rómában. A dokumentum a következő megdöbbentő megállapítást teszi:

A gyermekek megfelelő palliatív gondozását gyakran megtagadják nemre, életkorra, etnikai hovatartozásra, vallásra, diagnózisra vagy egyéb okokra hivatkozva, mint például az anyagi források hiánya.

A szöveg kiemeli: a gyermekek palliatív ellátáshoz való joga, mint minden más súlyosan beteg ember esetében, nélkülözhetetlen része az egészséghez való jognak.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Mindez a nemzetközi emberi jogi törvényekben, különösen az ENSZ-nek a gyermekek jogairól szóló rendelkezéseiben foglalt, alapvető elvekből ered.

Magyarországon sem rózsás a helyzet

Az állami a finanszírozás még nagyon alatta van a minimális ellátáshoz szükséges összegnek – nyilatkozta lapunknak korábban Benyó Gábor.  Az otthoni ápolás támogatása 2006 óta körülbelül nyolcszáz forintot emelkedett, ami nagyon kevés. A szakma minimálisan azt kéri, hogy a jelenlegi támogatásokat húsz-huszonöt százalékkal emeljék.

Ez a jog biztosítja a gyermekek és családjaik számára  speciális és hatékony palliatív gondozáshoz és fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, a legvégső lehetőségig biztosítva növekedésüket, fejlődésüket – szögezi le a dokumentum, amelyet Írország, Németország, Oroszország, Argentína és Olaszország szervezetei is elláttak kézjegyükkel.

A gyermekek felé irányuló hospice ellátás  felelőssége az aláírók szerint megoszlik a kormányok, az egészségügyi rendszer szereplői, a civil szervezetek és a vallási közösségek között.

Jelenleg azonban sok helyütt nehézségekbe ütközik a palliatív gondozás biztosítása,ami gyermekek millióinak okoz szükségtelen szenvedést.

A nemzeti kormányoknak a charta szerint

  • palliatív gondozási tervet kell kidolgozniuk, amely fokozatosan biztosítja a minőségi programok elérhetőségét. Ennek igazságosan, megkülönböztetés nélkül kell történnie.
  • Szükséges, hogy a kormányok megkönnyítsék a gyermekek palliatív gondozásához nélkülözhetetlen gyógyszerek hozzáférhetőségét.
  • A gyermekek és családjaik palliatív ellátására vonatkozó ismereteket be kell illeszteni az egészségügyi szakemberek képzési programjába.

Méltósággal meghalni a dokumentum megfogalmazásában azt jelenti, hogy az egyén a haláláig minőségi és méltósággal teli életet él.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A hitéleti, vallási és társadalmi szervezeteknek elő kell segíteniük annak megértését, hogy a betegség, a szenvedés és a halál olyan misztérium, amely senki számára nem ítélet, és amivel mindenkinek kölcsönös tisztelettel, együttérzéssel szembe kell néznie.

A gyermekek palliatív gondozása nem  irányul sem a halál siettetésére, sem pedig késleltetésére.

Olyan kötelezettség, amely a gyermekek érdekében cselekszik azért, hogy javítsa a gyermek és családja életminőségét és méltóságát, valamint megelőzze vagy enyhítse fizikai, pszichés, érzelmi és lelki szenvedésüket.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik