Belföld

Állatkínzó olaszok miatt halt meg hét kiskutya

A csempészek ellen minősített állatkínzás miatt vádat emeltek.

Egy hazájában nehéz körülmények között élő olasz férfi elhatározta, Magyarországról illegálisan kicsempészett kölyökkutyák eladásából szerez pénzt. Felbérelte ismerősét, aki sofőrként segítette.

A férfiak egy kisteherautóval 2018. január 31-én Torinóból Nyíregyházára, Nagykátára és Budapestre utaztak. Engedély nélküli tenyésztőktől 25 kölyökkutyát (6-10 hetes bulldogokat) vásároltak.

A kölyköket állategészségügyi dokumentumok, egyedi azonosítók nélkül úgy szállították, hogy a hosszú út ellenére etetésükről, itatásukról, a levegőcseréről sem gondoskodtak.

A rendőrség a járművet a magyar-szlovén határ előtt feltartóztatta, a kiskutyákat lefoglalta.

Az összezsúfoltan elhelyezett kölyökkutyáknál fennállt a kiszáradás és az oxigénhiányos állapot veszélye. Az utazás gyötrelmes és az anyjuktól idő előtt elválasztott kiskutyáknak életveszélyes volt.

A 25 kölyökkutyából a gondos orvosi ellátás ellenére hét elpusztult, az életben maradtak közül is több szenvedett egészségkárosodást és szorult több hétig tartó folyamatos állatorvosi kezelésre.

A rendőrség a járművet a magyar-szlovén határ előtt feltartóztatta, a kiskutyákat lefoglalta.

A Lenti Járási Ügyészség az olasz férfiak ellen minősített állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik