Belföld

Tizenötnél több gyerek maradt árván a ceglédberceli baleset után

Désfalváról, Egrestőről és Felsőkápolnáról származik az a hét férfi és két nő, akik meghaltak a kedd délutáni ceglédberceli balesetben. A román sajtó szerint a kamionnal karambolozó kisbusz utasai Szlovéniában dolgoztak mezőgazdasági munkásként, és épp hazafelé tartottak, amikor történt a tragédia. A Blikk úgy tudja, hogy 13 gyerek maradt árván a baleset után. A román sajtó szerint viszont még ennél is több gyerek vesztette el az édesanyját vagy az édesapját. Meg nem erősített információik szerint összesen 35 gyerek maradhatott árván vagy félárván a baleset után. Az áldozatok közt van egy házaspár is, akit hat gyermeke várt haza. A Digi 24 legfrissebb cikke szerint viszont ennél lényegesen kevesebb, 16 gyerek maradt árván. A lap szerint az árvák több, mint fele kiskorú, de akad közöttük csecsemő is. Hivatalos adat az árván maradt gyerekek számáról azonban továbbra sincs.

Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár polgármestere az MTI-nek megerősítette, hogy az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő lakosai. Elmondása szerint két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Székely László, a Maros megyei Mikefalva polgármestere ismertette, hogy a kisbuszban utazott egy Felsőkápolnán élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván. A polgármester a maszol.ro-nak azt mondta, egy biztosító már jelezte, hogy kárpótlást fizet a magyarországi baleset kilenc Maros megyei halálos áldozata hozzátartozóinak.

Ma reggel felhívtak a biztosítótól, és megkértek, hogy közöljem a hozzátartozókkal: kárpótlást fizetnek nekik és állják a holttestek hazaszállításának, illetve eltemetésének költségeit is

– mondta Székely László.

A tragédiát a kisbusz sofőrje okozta, aki élőben közvetítette Facebookon a 4-es főúton lévő száguldásukat. A felvételen jól látszik, ahogy a sofőr önmagát, majd azt filmezi, ahogy egy egyenes útszakaszon előzésbe kezd. A háttérből pedig az hallható, hogy az utasok közül rászólnak, hogy fejezze be a telefonálást. De az is jól látható, hogy a sofőr semmit nem tesz az ütközés elkerüléséért, amikor szembe jön vele a teherautó.

Kiderült, Petru K.-nak hívják azt a désfalvai férfit, aki a kisbuszt vezette. Két gyermek apja, és korábban is okozott már súlyos balesetet. Akkor egy 21 éves lány állítólag kómába is került.

A kronika.ro szerint a bukaresti külügyminisztériumnak szerdára virradóra sikerült megállapítania valamennyi áldozat személyazonosságát, mindannyian román állampolgárok voltak. Az áldozatok holttestét boncolásra a törvényszéki orvostani intézetbe szállították.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint Románia budapesti nagykövetsége állandó kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, valamint az áldozatok családtagjaival, és segít a holttestek hazaszállításához szükséges dokumentumok kiállításában. Hozzátették, a holttestek hazaszállításának költségeit a külügyminisztérium fedezi.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli baleset körülményeit.

 

Kiemelt kép: Mihádák Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik