Belföld

Márki-Zay és Hadházy: Az alkotmányos költség néha 50 százalék volt

Hódmezővásárhely polgármestere röviddel hivatalba lépése után feljelentést tett a város közel egymilliárd forintos hulladékkezelési beruházása miatt. Márki-Zay Péter szerint az előző városvezetés által levezényelt hulladékkezelési rendszer jármű- és kukásautó-vásárlásain 300 millió forintra becsülhető plusz költséget kellett fizetni az uniós és a városi kasszából csak azért, mert a beszerzésbe közbeiktattak egy olyan kft.-t, amely korábban soha nem foglalkozott hulladékgazdálkodással.

Százmilliós nagyságrendű lehetett a túlszámlázás a hódmezővásárhelyi térfigyelőrendszer kiépítésénél is.

Márki-Zay Péter polgármester és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az LMP korrupcióinfóján csütörtökön azt állította, hogy Hódmezővásárhelyen az „alkotmányos költség” néha meghaladhatta az 50 százalékot is.

Elképesztően nagy túlárazások történtek, a kamerahálózat egyes elemei valójában harmad-, negyedannyiba kerültek, mint a kifizetett összeg.

A városban az elmúlt négy évben három nagy tendert írtak ki a térfigyelőrendszer bővítésére. Mindhárom beszerzésben az volt a közös, hogy

  • a nyertes cégek egyetlen személy érdekeltségi körébe tartoztak,
  • mindig egyetlen ajánlatból „választottak”,
  • a pályázó minden esetben szinte fillérre pontosan eltalálta az eredeti becsült értéket.

Hódmezővásárhely összesen 650 millió forintot költött a helyi térfigyelőrendszer kiépítésére. A kiadások szinte teljes egészében az önkormányzat költségvetését terhelték, amely egyébként jelenleg óriási, milliárdos finanszírozási hiánnyal küzd.

A hálózat újabb és újabb bővítését annyira támogatta a korábbi városvezetés, hogy a 2-3 millió forintos kameránkénti árat is megadták a vállalkozóknak, miközben egy korábbi hódmezővásárhelyi és számos környékbeli település hasonló közbeszerzései bizonyítják, hogy ennek a harmadából-negyedéből is megvalósulhat egy ilyen típusú beruházás. Az ipari kamerák ára átlagban 200 ezer forint volt, a komolyabb, speed dome kameráké 600-700 ezer között mozgott, az összár viszont nem a kamerák miatt volt ennyire magas és túlárazott, hanem a járulékos költségek, vezetékek, oszlopok túlárazottsága miatt.

Végül annyira túlhajtották a rendszerépítést, hogy a városban sok helyen fürtökben lógnak a kamerák: egy-egy oszlopra több kamera is került. A Fekete Sas Hotel mellett például egyetlen tartóoszlopon hat kamera található, amelyből kettő minden irányba látó dome kamera.

A 2013-as „Zöld Hódmezővásárhely” projektben a System Service Kft. 13 millió forintért vállalta 12 ipari kamera és 4 speed dome kamera felszerelését. Jóllehet a technika ára nem nőtt, ugyanez a hódmezővásárhelyi cég 2017-ben már 94 milliót számlázott 23 ipari kamera és 8 speed dome kamera telepítésére, amivel 3,6-szoros kameránkénti árnövekedést ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik