Belföld

Hintalovon Alapítvány a szurikáta-ügyről: Az erőszak nem jó válasz az erőszakra

Mint korábban megírtuk, elpusztult a kecskeméti vadaskert szurikátája, miután földhöz csapta egy iskolás. A fiú a tiltás ellenére benyúlt az állathoz, az ösztönösen beleharapott a kezébe, és valószínűleg az ijedségtől vágta földhöz az állatot.

A Kecskeméti Vadaskert igazgatója a Borsnak elmondta, a boncolásból kiderült, Zara két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta.

Az ügyben a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is megszólalt szerdán, Facebook-posztjukban azt írták, a gyerek rossz dolgot követett el, nem kérdés, az viszont annál inkább,

miért gondolja úgy az internettel rendelkező felnőtt lakosság kommentelési hajlandósággal bíró többsége, hogy azért amit tett, a gyereket (és a szüleit) minimum meg kell verni, földhöz kell csapni (hiszen a szurikátával is az történt), mi több, ennek a gyereknek meg sem kellett volna születnie.

Az alapítvány megjegyzi, hogy az országban évente közel 40 ezer közlekedési baleset történik, ebből több mint ezer halálos kimenetelű. Ezeket pedig mind felnőttek követik el, általában egy szabály megszegésével.

 Egy szabályt, amit előre mondtak nekik: ne menj gyorsan, add meg az elsőbbséget, ne igyál ha vezetsz, stb. Ha ezeknél a cselekményeknél is ugyanúgy reagálnánk, mint most, évente 40.000 felnőttnél kellene nyilvános megszégyenítést, ilyen-olyan testrészek eltörését, fejbeverést alkalmazni, hátha megtanulják belőle a jobbkéz-szabályt.

Mégsem ezt tesszük, mert minden kutatás és élettapasztalat azt mutatja, hogy az erőszak nem jó válasz az erőszakra.

Ha valakit megszégyenítünk és megverünk, azt tanulja meg, hogy legközelebb nem szabad, hogy észrevegyék mit csinált, és nem azt, hogy hogyan ne hibázzon legközelebb és miért kell betartani a szabályokat. A megalázottság, a félelem és a szégyen nem szabálykövetési hajlandóságot szül, hanem bizalmatlanságot. Aki megver egy gyereket azért, amiért rosszat csinált, azt ismeri el, hogy csak úgy tudja tanítani őt, ha bántja.

A Hintalovon Alapítvány rámutat arra, hogy egy gyerek legalább annyira kiszolgáltatott a környezetének, és a rá vigyázó felnőtteknek, mint egy kisállat.

Az erőszak mindig sérült emberi kapcsolatokhoz vezet. Ez alól nincs kivétel. Akár szavakkal, akár fizikailag bántunk valakit, abból soha nem lehet a tiszteletet megtanulni, csak a félelmet és a látszólagos engedelmességet. Még rosszabb esetben pedig dacot, rejtőzködést, bizalmatlanságot és magát az erőszakot.

(via 444.hu)

Kiemelt kép: Zara négy hónapos korában. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik