Belföld

Elpusztult a kecskeméti vadaskert szurikátája, mert földhöz csapta egy iskolás

Pedig ki volt írva, hogy ne nyúljanak be a vemhes állathoz, mert harap.

Elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája, amelyet egy iskolás gyerek a földhöz csapott – írja a Baon.hu. A fiú a tiltás ellenére benyúlt az állathoz, az ösztönösen beleharapott a kezébe, és valószínűleg az ijedségtől vágta földhöz az állatot.

A vadaskert igazgatója, Tokovics Tamás azt írta, a Zara nevű állatka másfél éve lett az intézmény „sztárja”, a látogatók és a média kedvence, amelyet saját irodájában és otthonában nevelt, amíg el nem készült a kifutója. Miután egy hím szurikáta érkezett az állatkertbe, kicsinye született, idén pedig újra vemhes lett. Mivel ilyenkor megváltozik viselkedése, figyelmeztető táblákat tettek ki, hogy ne nyúljanak hozzá, mert harap. Ezt szegte meg a diák, aki osztálykirándulás keretében járt ott.

Tokovics szerint fel lehet ugyan tenni a kérdést, hogy ami történt, a természetet egyre kevésbé tisztelő fiatalság hibája-e, vagy az, hogy a kísérő tanárok nem tudnak figyelni a rájuk bízott diákokra, esetleg, hogy a szülőknek nincs idejük beszélgetni gyermekeikkel, de ez nem hozza vissza Zarát. Így bűnbakkeresés helyett olyan világot kell építeni, „ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára”.

(A kiemelt képen Zara négyhónapos korában. Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik