Belföld

Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és nem az EU feladata

Magyarország megvédése nem a NATO és az Európai Unió feladata, hanem a miénk

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Index cikke szerint.  A kormányfő szavai szerint erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt – tette hozzá.  Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt két kormányzati ciklus sikeres alkotmányozási, nemzetpolitikai, gazdasági és családpolitikai fordulata után a most kezdődő ciklus kiemelt fontosságú nemzeti feladata a nemzetbiztonság megerősítése.

A jelen korban értékes biztonság fontosságával kapcsolatban felidézte, az 1990-es években Magyarország testközelből láthatta, hogy háborús konfliktusok akár a szomszédban is kitörhetnek. Most pedig bevándorlók milliói várják, hogy útra kelhessenek – mondta.

A kormányfő a honvédség vezérkari főnöki tisztségének szerdai átadás-átvételi ünnepségén jelentette be, hogy a honvédség költségvetését megduplázzák. Azt kérte az új vezérkari főnöktől, Korom Ferenctől, hogy tegye vonzóvá a fiatalok számára a katonai hivatást.

Korom Ferenc Áder János köztársasági elnöktől vette át kinevezését, és egyúttal előléptették altábornaggyá. Orbán Viktor megköszönte Simicskó István távozó honvédelmi miniszter munkáját, aki

három éve olyan időszakban vette át a hadsereg irányítását, amikor déli határainkat migránsok tízezrei ostromolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik