Belföld

A munkaerőhiány miatt inkább méregdrága robotokra bízták a munkát Bükön

Több milliárd forinttal drágult a Nestlé büki beruházása, amikor a cég azzal szembesült, mekkora a munkaerőhiány Magyarországon, mivel a termelést részben automatizálni kellett – mondta a Portfolionak adott interjúban Tompa Gábor, a Nestlé Hungária Kft. külső vállalati kapcsolatok igazgatója.

A cég jelenleg Diósgyőrben, Szerencsen és Bükön folytat termelést, utóbbi település az európai állateledel-gyártás központjává vált a nagyválallat beruházásával. Tompai Gábor szerint 2015-ban érezték először, hogy a korábban inkább a nyugati országrészre jellemző munkaerőhiány országos jelenséggé vált. Mint mondta:

A büki beruházás megvalósítása során, amikor a cég érzékelte, hogy a munkaerőhiányban milyen dinamikák vannak, akkor úgy döntöttek, hogy egy munkafolyamatot, ami ennek nagyon fontos része, kiváltunk robotokkal, automatizáljuk. Így jelentősen megemelkedett a beruházás összege. de ez hosszútávon kiváltja a munkaerőhiányból eredő problémákat és növeli a hatékonyságot.

A beruházás a robotizáció miatt több milliárd forinttal drágult.

Verő Barbara, a vállalat HR-igazgatója szerint sokan most havonta párezer forintért váltanak munkahelyet, de ennek hamarosan meglehet a böjtje, mivel egyetlen területen sem tudnak mély ismereteket szerezni. A bérigény mellett irreális karrierelvárások is megjelentek, sokan pár év alatt akarnak vezérigazgatói székig jutni – tette hozzá a szakember.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik