Belföld

Időjárás: riasztás, figyelmeztetés, utána lehűlés

Itt az aranykor, ha a májusi eső aranyat ér.

Pénteken a Dunántúlon is megszűnik a tartós csapadék megszűnik, és több órára kisüt a nap. A Dunától keletre a napos délelőtti órák után gomolyfelhők képződnek. Délelőtt a Dunántúlon, délután másutt is elszórtan valószínű zápor, zivatar, legkisebb eséllyel a délkeleti megyékben. A Dunántúlon többfelé megélénkül, megerősödik az északira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hűvösebb. Késő estére 15, 21 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

A meteorológiai szolgálat a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú riasztást és figyelmeztetést adott ki. Utóbbi szombaton is érvényes lesz. Mint írták, kora délelőttig inkább csak a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, délutántól a záporok mellett az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön, a Dunántúl északi, északnyugati felén valószínű zivatarok kipattanása, amelyek környezetében felhőszakadás (rövid idő alatt kis területen 25-30 milliméter csapadék), kis méretű jég és viharos (60-70 km/órás) szél is előfordulhat. 

 

 

 

 

Szombaton a sok napsütés mellett erősebben gomolyfelhős időszakok is lesznek, szórványosan – északkeleten kisebb eséllyel – alakul ki zápor, zivatar. A Dunántúlon mérsékelt marad a változó irányú légmozgás, másutt az északkeleti szél helyenként megerősödik, illetve zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Vasárnap az ország északkeleti harmadán többnyire derült, gyengén felhős időre számíthatunk, másutt a többórás napsütés mellett erősebben felhős időszakok is lesznek. Északkeleten legfeljebb néhol, másutt szórványosan várható zápor, zivatar. A szelet élénk, néhol erős lökések kísérik, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

Jövő hét elején egy ciklon véget vet a hetek óta tartó nyárias időjárásnak.

Hétfőtől kezdve több napon keresztül felhős, csapadékos időre van kilátás és több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A Dunántúlon az északi, északnyugati, keleten a keleties szél élénk, helyenként erős lesz, illetve zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 15 és 22 fok között valószínű, nyugaton lesz a hűvösebb.

Kiemelt fotó: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik