Belföld

„Szívem szerint már nem élnék” – a bányatóban találták meg az apát, megszólalt a család

Borzalmas tragédia történt a Szita családban. A családfőt holtan találták a Szécsény külterületén lévő Sóderbánya-tó fenekén. Kiderült, hogy az elhunyt férfi annak a hétéves nagybeteg kislánynak, Jázminnak az apukája, akinek a történetéről sokat cikkezett már korábban a sajtó. Ő ugyanis az a kislány, aki tolószékbe kényszerült egy nagyon ritka gerincvelőből eredő izomsorvadás miatt. És akinek csak egy 92 millió forintba kerülő kezeléssel lehet elviselhetővé tenni az életét. Jázmin édesanyja, Henrietta szerdán vette át a boncolási jegyzőkönyvet, de még nem nyitotta ki a borítékot.

Borzasztó lelkiállapotban van Heni. Most kaptuk meg a boncolási eredményét, de azt mondta, nincs elég lelkiereje még ahhoz, hogy kinyissa a borítékot. Folyamatosan sír, és képtelenség lelket önteni bele. Nem is csodálom. Annyi mindenen átment az elmúlt évtizedben, hogy azt képtelenség feldolgozni. Először elvesztette az első gyermekét szülés után, aztán pedig elment az anyukája. Megszületett a kislányuk, Jázmin, róla pedig kiderült, hogy izomsorvadása van. Évek óta azért harcol, hogy életben maradjon, és ne menjen el 14-15 évesen, mint a hasonló betegséggel küzdő társai. Már csak ő meg én maradtam Jázminnak. Heninek ugyanis a férje halála előtt meghalt a testvére is.

– nyilatkozta lapunknak Jázmin keresztanyja. A hétéves, tolószékbe kényszerülő kislánynak az édesapja volt a mindene.

Aznap este kilenc óra körül értünk haza. Elmondtuk Jázminnak, hogy mi történt. Kérdezte, hogyan mászott ki a tóból apu. Azt mondtuk neki, hogy a Jézuska leeresztett egy létrát, és azon felment a mennybe. Amikor sír, azt szoktuk mondani neki, hogy nézz az égre, látod, ott van apa. Ilyenkor mindig felnéz, és azt mondja: látom Szita Jóska, hogy ott mosolyogsz. Így szólította mindig az édesapját, ha bolondoztak. Belemenekült ebbe a mesevilágba

– tette hozzá elcsukló hangon a lány keresztanyja, aki biztos abban, hogy nem gyilkosság, hanem baleset történt. Az igazságügyi orvosszakértő ugyanis azt mondta a családnak, hogy valószínűleg a nagy melegtől lett rosszul József, amikor a horgásztóba esett. Az özvegy  helyzetét nehezíti, hogy a családfő elvesztésével gyakorlatilag minden bevételüket elvesztették. Eddig ugyanis az édesapa dolgozott, Henrietta pedig otthon ápolta a lányukat. A lány keresztanyja végül azt mondta:

Nem tudom, mi lesz most velük. Heni teljesen ki van. Képtelen a gyerek ápolása mellett foglalkozni még ezzel is. Én pedig egész nap szaladgálok összevissza, hogy megoldjam a dolgokat. Önkéntes vagyok, a Tündérkör Alapítványnál, azon keresztül próbálunk pénzt szerezni nekik. Életbevágó, mert Jázmin 24 órás felügyeletre szorul. Meg amúgy is nagy szükségük van most egymásra. Heni azt mondta nekem, hogy a szívem szerint már nem élnék. Valószínűleg csak a gyerek miatt nem adta még fel. Valamelyik nap elviszem pszichológushoz, hogy segítsen neki feldolgozni a szörnyűségeket. Nem adhatja fel.

Kiemelt kép: Image Source / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik