Belföld
Budapest, 2018. május 8.
Egy diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Matekérettségi: sok diák fellélegzett a feladatok láttán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 08. 15:13

De azért volt olyan példa is, aminek csak a leírása egy oldalt tett ki.
Korábban a témában:

Az átlagosnál könnyebbnek találták a diákok a középszintű matematikaérettségi első felét – mondta az MTI kérdésére a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese, Nagy Anett. A rendelkezésre álló 45 perc helyett a többségnek 20-25 perc is elég volt az egyszerű típuspéldákra.

A vizsga második felét már nehezebbnek érezték, és a három választható feladat közül első olvasásra sokakat elriasztott a dominós példa, amelynél a valószínűség-számítás során tanultakat kellett alkalmazni. A többség ezért a térgeometriai és az internetezési szokásokról szóló statisztikai feladatot választotta – mondta a matematikatanár.

A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium középszinten érettségiző diákjainak nem okozott különösebb nehézséget a feladatsor megoldása – mondta Véghné Busics Hilda igazgató, aki szerint határozottan érzékelhető volt, hogy a diákok az első tizenkét feladat láttán megnyugodtak. Ugyanis olyan egyszerű példákat találtak, amelyeket egy kis gondolkodással, különösebb számítások nélkül meg lehetett oldani.

Ilyen volt az a példa, amiben azt kellett kiszámolni, hogy ha ma kedd van, száz nap múlva a hétnek melyik napja lesz. Volt a feladatok között egyszerű térfogatszámítás, amihez tisztában kellett lenni a mértékegységekkel és azok átváltásával, és exponenciális egyenlet is. Az igazgató szerint a dominós feladatnál különös figyelmet igényelt, hogy csaknem egyoldalnyi volt a feladat leírása, a halmazos és valószínűség-számításos feladat pedig valószínűleg már próbára tette az ötösért indulókat is.

Laptársunk, az NLCafé közölte a nem hivatalos megoldásokat is egy matematika szakos gimnáziumigazgató, Horváth Péter tollából, mindez ide kattintva olvasható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.