Belföld
Budapest, 2018. május 8.
Egy diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Matekérettségi: sok diák fellélegzett a feladatok láttán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 08. 15:13

De azért volt olyan példa is, aminek csak a leírása egy oldalt tett ki.
Korábban a témában:

Az átlagosnál könnyebbnek találták a diákok a középszintű matematikaérettségi első felét – mondta az MTI kérdésére a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese, Nagy Anett. A rendelkezésre álló 45 perc helyett a többségnek 20-25 perc is elég volt az egyszerű típuspéldákra.

A vizsga második felét már nehezebbnek érezték, és a három választható feladat közül első olvasásra sokakat elriasztott a dominós példa, amelynél a valószínűség-számítás során tanultakat kellett alkalmazni. A többség ezért a térgeometriai és az internetezési szokásokról szóló statisztikai feladatot választotta – mondta a matematikatanár.

A szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium középszinten érettségiző diákjainak nem okozott különösebb nehézséget a feladatsor megoldása – mondta Véghné Busics Hilda igazgató, aki szerint határozottan érzékelhető volt, hogy a diákok az első tizenkét feladat láttán megnyugodtak. Ugyanis olyan egyszerű példákat találtak, amelyeket egy kis gondolkodással, különösebb számítások nélkül meg lehetett oldani.

Ilyen volt az a példa, amiben azt kellett kiszámolni, hogy ha ma kedd van, száz nap múlva a hétnek melyik napja lesz. Volt a feladatok között egyszerű térfogatszámítás, amihez tisztában kellett lenni a mértékegységekkel és azok átváltásával, és exponenciális egyenlet is. Az igazgató szerint a dominós feladatnál különös figyelmet igényelt, hogy csaknem egyoldalnyi volt a feladat leírása, a halmazos és valószínűség-számításos feladat pedig valószínűleg már próbára tette az ötösért indulókat is.

Laptársunk, az NLCafé közölte a nem hivatalos megoldásokat is egy matematika szakos gimnáziumigazgató, Horváth Péter tollából, mindez ide kattintva olvasható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.