Belföld

Matekérettségi: néhány feladathoz elég a szorzás-osztás

Vannak olyan feladatok a 2018-as matekérettségiben, amelyek szorzással, osztással vagy átlagszámítással is megoldhatók – mondta egy szakértő az Eduline-nak.

A középszinten érettségizők feladatai között vannak halmazok, függvények, gráfok és százalékszámítás is.

Az Eduline által megkérdezett szakértő szerint akadnak kisebb buktatók is a feladatsorban, a halmazokkal foglalkozó szövegét például érdemes kétszer átolvasni, de van olyan is, amelyik becsapós.

Arra is oda kell figyelniük a diákoknak, hogy ne csússzanak ki az időből, ugyanis az első rész kisebb feladatainak megoldásával el lehet szöszmötölni.

A kétrészes matekérettségi összesen három órán keresztül tart, az első rész, azaz egy 10-12 feladatból álló teszt megoldására 45 percet kapnak a diákok. Ebben alapfogalmak, definíciók, egyszerűbb összefüggések szerepelnek, illetve lehet igaz-hamis állítást tartalmazó vagy feleletválasztós feladat is.

A feladatsor második részében egy kétismeretlenes egyenletet, egy összetett geometriai feladatot (egy trapéz területét és egy háromszög szögeit kell kiszámolni) és egy számtani sorozattal kapcsolatos példát is meg kell oldani, valamint előkerülnek az elsőfokú függvények is. Erre a feladatsorra 135 perc áll rendelkezésre és mindegyik feladatot meg kell oldani.

A feladatsor végén van három, 17 pontos feladat, ezek közül egyet kell kiválasztani és megoldani, ezek a legnehezebb példák.

Kiemelt kép: A középszintű matematika írásbeli érettségi vizsga angol nyelvű feladatlapja a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik