Belföld

A barátságról szól a magyarérettségi első feladata

Hétfőn nyolc órakor megkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi. Az Eduline azt írja, a „barátság szociológiájáról” szóló könyvismertető cikket kaptak magyarból középszinten érettségizők – ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A két és féloldalas szöveg a „barátságkutatásról” – többek között a barátság születéséről és fogalmáról – szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel.

Érettségi

Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban. Rajtuk kívül – közölte az Oktatási Hivatal – 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).

Ez a középszintű első része, a szövegértési feladat teljesítésére 90 percet kapnak a diákok. Ezután következik a szövegalkotási feladat, itt két lehetőség közül választhatnak. Az egyik választható feladat egy érvelés egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről három-öt érvvel, 120-200 szó terjedelemben. A másik feladat egy hétköznapi műfajú, szintén 120-200 szavas szöveg megírása, a feladat kérheti például motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás írását is, írja az Eduline.

Frissítés: Ez volt a magyarérettségi második feladata:

Magyarból érettségiznek ma a fiatalok
A vizsgák 240 percig tartanak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik