Belföld
SAN FRANCISCO, CA - JANUARY 22: Copies of the new SF Evergreen, the San Francisco Bay Area's first marijuana-themed monthly newspaper, roll through the press at the San Francisco Newspaper Printing Company on January 22, 2015 in San Francisco, California. The San Francisco Media Company, the publisher of the San Francisco Examiner and The SF Weekly, is preapring to launch SF Evergreen, San Francisco's first monthly newspaper to cover the cannabis culture and industry. The free paper will be available on January 26.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Vádat emeltek az Orbán-interjút meghamisító dolgozó ellen – akár öt évet is kaphat

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 05. 04. 09:41

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértése miatt vádat emelt azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében több ponton is megváltoztatta az egyik Fejér megyei napilapban az Orbán Viktor miniszterelnökkel készített interjú szövegét nyomdába kerülés előtt.

A vádirat szerint a vádlott négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadó alkalmazottja volt felelős szerkesztői munkakörben. A férfi a munkaköréből adódóan maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, formázták, korrektúrázták, majd a kész lappéldányt a nyomdának elküldték.

A megyékben megjelenő napilapok központi cikkeiért a veszprémi szerkesztőség arra kijelölt munkatársai feleltek. A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án a kora délutáni órákban, kizárólag tájékoztatás végett maga is megkapta a miniszterelnöki interjú szövegét, amelyet a központi szerkesztő a szükséges szerkesztési feladatok, korrektúra elvégzését követően, még a délután folyamán a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolt. A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságaiból adódóan az interjúnak a különböző napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták.

A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépett a számítógépes rendszerbe, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította. Az interjú ennek következtében a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg.

Mint arról korábban a 24.hu beszámolt, cselekményéért az elkövető akár öt évet is kaphat. Emellett a tettesnek számolnia kell azzal is, hogy a miatta ártatlanul meghurcolt újságírók esetleg ugyancsak fellépnek vele szemben jogi úton.

Ide tartozó hír, hogy a bíróság tegnapi döntése szerint a Mediaworks törvénytelenül bocsátott el szerkesztőket a Fejér Megyei Hírlaptól azért, mert nem észlelték az interjúban lévő hibát. A bíróság ítélete egyelőre nem jogerős, annak elektronikus kézbesítését követően fellebbezés lehetséges ellene.

 

Kapcsolt képünk illusztráció: Fotó: Justin Sullivan /Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.