Belföld

Kiengedték a kórházból a magyar kutatót, aki megszúrta magát ebolakutatás közben

Most már egészen biztosan nem fertőződött meg ebolavírussal az a magyar kutató, aki három hete szenvedett balesetet ebolakutatás közben az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken.

A kutatót pénteken hazaengedik a kórházból, mert teljesen tünet- és panaszmentes.

tn-eb1 (technet, symantec, ebola, vírus, email, biztonság, védelem)
Tünetmentesa magyar kutató, aki Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát
A kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap.

A főorvos hozzátette, letelt az eddig ismert leghosszabb lappangási idő, ami ebolagyanú esetén 21 nap. A virológust azonban utánkövetik, de ez már csak a kapott kísérleti oltás és a gyógyszeres kezelés miatt szükséges.

A tudóst mindvégig a Dél-pesti Centrumkórház egyik elkülönített helyiségében kezelték, ahová védőfelszerelés nélkül senki sem léphetett be.

A kutató április 13-án szenvedett tűszúrásos balesetet ebolakutatáshoz kapcsolódó állatkísérletek közben.

A virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, de az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál.

Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek. Hangsúlyozta, hogy ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára.

Az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végig figyelemmel kísérte az esetet, koordinált azzal kapcsolatban mindent, és minden nap jelentést kapott tudós állapotáról. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik