Belföld

Csak Németh Szilárd kellett hozzá, hogy a fideszes értelmiségiek visszavonjanak minden kritikát

Nemrég megírtuk, hogy a Fidesz szellemi hátországához tartozó konzervatív értelmiségiek meglepően kemény kritikát fogalmaztak meg a rendszerrel kapcsolatban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete és a Professzorok Batthyány Köre többek között azt írta, hogy

Manapság nincsenek szabadon elfoglalható földek, mint a római korban, azonban vannak uniós források. Azt tapasztaljuk, hogy az uniós pénzek egyesek számára úgy állnak rendelkezésre, mint a rómaiaknak a frissen hódított földek. Ez olyan mértékben vállalhatatlan része a mai magyar közéletnek, amit a keresztény értelmiség nem tud, és nem is akar tovább magyarázni.

És még sok minden mást is. Aztán jött Németh Szilárd, és közölte, hogy

SOROS.

Illetve, hogy

Megértem a “rendszerkritikus konzervatív értelmiség” aggodalmait, elfogadom a jobbító szándékot, de ezzel együtt figyelmükbe ajánlom a következőket: Soros György fia már nyíltan támadja azt a magyar miniszterelnököt, aki még le sem tette az esküt.”

Ennyi  elég is volt ahhoz, hogy a keresztény értelmiségiek visszavonják a kritikát és közöljék, hogy nem is úgy gondolták. Ezt a közleményt adták ugyanis ki:

Szomorúan olvastuk azokat a cikkeket, amelyek Az idők jelei elnevezésű társadalmi kezdeményezés Újra néven nevezzük című kötetével kapcsolatban láttak napvilágot. A szóban forgó írások olyan színben tüntetik fel a kiadványt, mintha azt a kötet szerzői a jelenlegi Kormány vagy egy konkrét politikai párt kritikájának szánták volna. Ezzel a kiadvány szerkesztői és írói nem tudnak és nem is akarnak azonosulni.

 

A kötet általános hazai és nemzetközi politikai, társadalmi, illetve közéleti jelenségekre reflektál, azokat vizsgálja meg a keresztény erkölcs szemszögéből. Az ókori világtól napjainkig érvényesnek tartott, az emberi természetből fakadó pozitív emberi tulajdonságok (erények) – okosság, igazságosság, mértékletesség és erősség – szükségességét vagy hiányának következményeit elemzi. A következtetések általános érvényűek úgy a múltban, jelenben és jövőben, mint az egyének és a közösségek számára.

 

A kritikus szolidaritás hangvétele nem aktuálpolitikai jellegű, tehát azok az értelmezések, melyek kiragadva egy-egy állítást manipulálják olvasóikat, elfogadhatatlanok. Mivel az írást gondolatébresztőnek szánjuk, ezért tisztelettel kérjük az érdeklődőket, hogy a teljes szöveget www.keesz.hu weboldalon olvasva kapcsolódjanak be a párbeszédbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik