Belföld

A Fidesz értelmiségiei kritikát fogalmaztak meg, aztán jött Németh Szilárd és rend lett

Nemrég megírtuk, hogy a Fidesz maradék eszmei hátországához tartozó konzervatív értelmiségiek meglepően kemény kritikát fogalmaztak meg a rendszerrel kapcsolatban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete és a Professzorok Batthyány Köre többek között azt írta, hogy

Manapság nincsenek szabadon elfoglalható földek, mint a római korban, azonban vannak uniós források. Azt tapasztaljuk, hogy az uniós pénzek egyesek számára úgy állnak rendelkezésre, mint a rómaiaknak a frissen hódított földek. Ez olyan mértékben vállalhatatlan része a mai magyar közéletnek, amit a keresztény értelmiség nem tud, és nem is akar tovább magyarázni.

Valamint azt, hogy

A politikai közösségek építésének részét képezi a gazdasági háttér biztosítása. Rendkívüli a jelentősége annak, hogy amilyen körülmények között megy végbe. Magyarország huszadik századi története a legjobb példa, hogy az erkölcsileg vitathatóan szerzett gazdasági alapok még generációk után is megkérdőjelezhetők.

És azt, hogy

A jelenlegi közélet és közhangulat tele van mértéktelenséggel. A közéletben minden fekete-fehér, egyszerű és radikális: a szövegek, amiket a közmédiában hallhatunk, a jelszavak és változásaik, a megoldások keménysége. Mindez a mértéktelenség agresszív kampánya.

De nem kellett sokáig várni a megnyugtató válaszra a kormánytól. Németh Szilárd, a Fidesz eszmei hátországának az előbbi szervezeteknél jóval meghatározóbb alakja a Facebookon azt írta,

Megértem a “rendszerkritikus konzervatív értelmiség” aggodalmait, elfogadom a jobbító szándékot, de ezzel együtt figyelmükbe ajánlom a következőket: Soros György fia már nyíltan támadja azt a magyar miniszterelnököt, aki még le sem tette az esküt.”

Rend van. És hogy mit mondott Soros György fia Orbán Viktorról? Mindegy, Németh Szilárd álláspontján úgysem fog változtatni semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik