Belföld
Budapest, 2016. április 5.
Spiró György író a 70. születésnapján tartott köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. április 5-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Spiró György nem reménykedett Orbán bukásában

24.hu
24.hu

2018. 04. 28. 09:33

Az író szerint „ajánlatos, ha mindenki a maga módján partizánkodik”.
Korábban a témában:

Nem szoktak hangulatok elkapni. Igyekszem reálisan nézni a dolgokat úgy, hogy a vágyaim ne homályosítsák el a látásomat. Egy írónak illik ismernie azt a társadalmat, amelyben él. Magyarországot soha nem önmagában létezőnek tekintettem, hanem nagyobb összefüggésrendszer részeként. Ilyen szempontból vannak bizonyos külső, meghatározó tényezők, amelyek erősebben hatnak, mint az emberek vágyai.

Ezt a Népszava mai számában mondja Spiró György azzal kapcsolatban, hogy ő már a választás előtt úgy nyilatkozott a Newsweek lengyel kiadásának, hogy „az ellenzék Budapesten jó eredményt ér majd el, de Budapest nem az egész ország”.

Spiró hosszú ideje nem ad politikai interjút, ez a mai cikk is csupán trambulint kapott április nyolcadikától, súlypontja az író Kőbéka című regénye, melynek témája a vidék-város ellentét. Spiró ennek kapcsán mondja:

A vidék-város ellentét azóta létezik, hogy a nagyvárosok kialakultak, több ezer éve. A nyugat- és kelet-európai történelmet többek között a városiasodás folyamata is megkülönbözteti egymástól. Mátyás király idején Nyugat-Európában már erős gyökerei voltak a városiasodásnak, ami Magyarországon is megindult, de Mátyás uralkodásának a közepe táján valamiért visszafordult. A városokba verődött népesség a világon mindenhol újszerűbben volt kénytelen megszervezni az életét, mint a röghöz kötött vagy kötődő vidéki lakosság. A vidék-város ellentét mindenhol létezik a világon, és a tömegpolitika fel is használja, a manipulálás hasonló lehetőségeivel éltek és éltek vissza egykor Babilonban, Athénban, Rómában és Alexandriában.

Szó esik a beszélgetésben arról, hogy a politika álvitákkal, lebutított üzenetekkel manipulálja a választókat. Spiró egyéni reakciót javasol:

Nem tudom, hogyan lehet ez ellen intézményesen küzdeni, mindenesetre ajánlatos, ha mindenki a maga módján partizánkodik.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.