Belföld
Fotó: Bielik István / 24.hu

Félig ma dől el, marad-e a Vona-vonal a Jobbikban

24.hu
24.hu

2018. 04. 28. 07:33

Első körben arról dönt a kongresszus, hogy társelnökök vigyék-e tovább a pártot.
Korábban a témában:

Két hét alatt kétszer ül össze a Jobbik kongresszusa, az első szeánszra ma 10 órától kerül sor, s tán délre eredmény is lesz.

A párt gyönge választási szereplése miatt már április nyolcadikán lemondott Vona Gábor elnök, így nem csupán az első számú vezető személye kérdéses, hanem az is, marad-e a néppártos, a cigányozást, gárdázást magától eltoló, ha úgy tetszik, cukis, vizslás irányvonal.

Vona, őrizendő „hagyatékát”, társelnöki rendszert ajánl a pártnak, melyhez első körben az erről szóló alapszabály-módosításról kell állást foglalniuk az alapszervezetek által delegált tagoknak – ez a tanácskozás lesz ma, a tisztújítás pedig két hét múlva kerülhet sorra.

Ha a mai kongresszus nem támogatja a strukturális átalakítást, akkor marad a jelenlegi rendszer, amelyben egy elnök és hat alelnök dolgozik.

A Vonához köthető Mirkóczki Ádám szóvivő pár napja arról beszélt, hogy több alkalmas embert is lát a párt vezetésére, de azt mondta, a leköszönő elnök okozta űrt egyik napról a másikra senki nem tudja betölteni. A társelnöki rendszerre áttérés tervét a feladatmegosztással magyarázta: az egyik félelnök, Sneider Tamás a szervezeti munkát végezné, a másik fél, Gyöngyösi Márton pedig „artikulálná ezt a politikai kommunikációban”.

Hol van Vona?

Sokan kérdezik, hol vagyok, mit csinálok. Jelentem, nem pihenek. Szinte folyamatosan ülésezik az elnökség, én pedig alapszabály szerint ügyvezető elnök vagyok az új elnökség felállásáig. Vagyis vezetem ezeket az üléseket. Amúgy pedig csendben vagyok, ez az időszak most nem rólam szól, és ez így van rendjén. Közben persze figyelem az országos eseményeket is, de erről majd később

– ezt még hétfő délutáni Facebook-posztjában írta Vona Gábor.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Jobbik volt elnöke kijelentette, hogy a párt tisztújításán Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártonttámogatja majd, méghozzá azért, mert

  • régóta ismeri őket, bízik bennük és tudja, hogy a Jobbikban nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak,
  • úgy gondolja, a néppárti Jobbik velük őrizheti meg az eddig elért eredményeit, és kerülheti el a „hátraarcot”,
  • szerinte ők képesek fenntartani a Jobbik egységét, ami most a legfontosabb ennek a közösségnek.

A jelenleg csupán ügyvezető elnöki státuszban lévő Vona egy filozofikus mondatot is megengedett magának posztjában:

Hosszú éveken keresztül mondtam: az élet lényege a változás, csak az nem változik, ami már nem él. A Jobbik mindig változott, mindig fejlődött, most is fog. De a lényeg ugyanaz kell maradjon: minden magyart képviselünk.

Vona jövőjével kapcsolatban számos találgatást hallani, ezek egyike, hogy ha ma bukik az általa favorizált társelnöki rendszer, abból két hét múlva az következhet, hogy a párt visszatér korábbi radikális irányvonalához. Ez esetben Vona, úgy hírlik, saját mozgalmat alapít, s egyszer csak annak élén tér vissza a politikába, már ha lesz erre igény a közéleti piacon.

youtube

A radikálisok jelöltje Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László, legfőbb támogatója pedig a korábban Vona által a pártból eltávolított Novák Előd lehet.

Másfél hete Kálmán Attila kolléga elemezte a jobbikos szép/szebb/nem is annyira szép jövőt, s számos pártbélivel beszélgetve arra jutott, hogy “Nem lesz masírozás, nem leszünk nácik“.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.