Belföld

Mentőszolgálat: nem veszélyes a rohadó mentőautó

De azért a járművet lecserélik.

Mint ahogy arról írtunk, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke Ózdon egy rozsdától rohadó mentőautót filmezett le. A felvételt kiette a Facebookra is. Kiderült, hogy a jármű – ami amúgy 24 órás szolgálatot teljesít – már olyan rossz műszaki állapotban van, hogy az egyik gépkocsivezető kedd reggel 7-kor nem akarta átvenni.

Megtudtuk, hogy a rohadó, fékhibás és nehezen vezethető mentőautót azóta elvitték Miskolcra. Itt van a felvétel a rohadó mentőautóról:

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot az esetről. Közleményükben azt írják,

az egyik ózdi mentőautóval kapcsolatos Facebook bejegyzés kapcsán fontos leszögezni, hogy a képeken is látható korrodált, többszörösen hiányos doblemez a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti, ám az autó mielőbbi cseréjének indokoltságát alátámasztja.

Hozzáteszik, hogy a cserét már előzetesen beütemezték.

Azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy míg korábban gyakori volt,

„mára az Országos Mentőszolgálat flottájában már csak elvétve találni ilyen elhasználódott, rozsdás mentőautót, és az idei év beszerzései révén, várhatóan ezeket is lecseréljük. Az OMSZ-nál futó minden egyes mentőautó biztonságos közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van, amit az időszaki műszaki vizsgák között is rendszeresen ellenőrzünk, a szükséges javításokat elvégezzük.”

Állítják, az Országos Mentőszolgálat mentőautó-flottájának állapota folyamatosan javul, a járművek átlagéletkora az utóbbi években jelentősen lecsökkent, a Mentőszolgálat folyamatosan cseréli le és vonja ki a forgalomból a közlekedésbiztonsági szempontból ugyan még megfelelő, de már elhasználódott mentőautókat.

Az Országos Mentőszolgálat emlékeztet, 2010 óta 679 mentőautót cseréltek újakra (a szervezett kocsipark összesen 778 járműből áll) és idén újabb 117 új autó érkezik. Az új beszerzés révén a 2010 óta vásárolt mentőautók száma 793-ra fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, 7 évesnél öregebb mentőautó csak a tartalékállományban fog szerepelni.

A bemutatott ózdi jármű cseréjét is az előzetes terveknek megfelelően végrehajtjuk, a cserék ütemezése az új mentőautók gyártási kapacitásának függvényében történik

– emelik ki, és fontosnak tartották közölni azt is, hogy

az Országos Mentőszolgálat vezetésének fontos törekvése az, hogy a kivonuló bajtársak javaslatait, észrevételeit, tanácsait minden, a munkájukat közvetlenül érintő fejlesztés során figyelembe vegyük, így az új mentőgépjárművek kialakításában bajtársaink kéréseire is alapozva számos újdonság, többlet felszereltség található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik