Belföld

21 év után kaptak el egy brutális gyilkost a Békés megyei nyomozók

betoro(2)(210x140).jpg (betörő)
betoro(2)(210x140).jpg (betörő)

Egész Békéscsabát sokkolta jó két évtizeddel ezelőtt, amikor brutálisan kivégeztek egy raktárvezetőt az Orosházi úton. A férfi egyedül tartózkodott az épületben, amikor a 9 mm-es maroklőfegyverből többször is rálőttek. Támadója ezután kulccsal kinyitotta a raktár irodájának lemezszekrényét, majd kereket oldott az ott lévő 2,5 millió forinttal.

A Zsaru magazin szerint a nyomozók évekig minden olyan adatot, értesülést soron kívül megvizsgáltak, ami akár csak egy picivel is előrébb vihette a nyomozást. Ellenőrizték a hasonló bűncselekményekhez köthető elkövetőket, gyanúsítottakat, ám a munkájuk nem vezetett eredményre. Tíz évvel ezelőtt újból elrendelték a nyomozást, de a tettes még akkor sem került elő. De nem adták fel a küzdelmet. A tudomány fejlődésére is hivatkozva újabb igazságügyi szakértői vizsgálatot kértek.

A vizsgálati módszerek korszerűsödése nagyban segíti a bűnügyi felderítést. Ennél a bűncselekménynél is egy olyan módszerrel sikerült bizonyítékot beszerezni, amely az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment át. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy az időközben eltelt évek alatt az aprólékosan elvégzett helyszíni szemlén lefoglalt bűnjelek tárolása szakszerű legyen. Ha az a tárgy, amin a nyom, anyagmaradvány van, megváltozik, megsemmisül, akkor a korszerű vizsgálati módszerek sem tudják meghozni a várt eredményt

– nyilatkozta Kis Péter ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese. Az újra vizsgált bűnjel egy fekete, kötött maszk volt, amit a tettes menekülés közben elhagyott. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben 19 évvel később ismét megvizsgálták, és a vizsgálat eredménye után végül be tudták azonosítani a rablógyilkost.

Zs. Róbert először tagadta a bűncselekményt, de a bizonyítékok láttán végül részletes beismerő vallomást tett. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint az alapos munkának köszönhető, hogy meglett a gyilkos.

Igyekeztünk nagyon alapos szakmai munkát végezni, az ügyet teljes részletességgel felderíteni. Mindvégig bíztunk abban, hogy azonosítani tudjuk az elkövetőt, és elegendő bizonyítékot szerzünk be ahhoz, hogy a büntetőjogi felelőssége megállapítható legyen.

Az újra indított nyomozás során az is kiderült, hogy a gyilkos az ismerőseitől tudta meg, hogy a raktáráruházban nagy a készpénzforgalom. Hárman is fontolgatták, hogy kirabolják a céget, de a bűncselekményt végül Zs. Róbert egyedül követte el.

Átmászott a drótkerítésen, majd elbújt a raklapok alatt, és megvárta, hogy a raktárvezető megérkezzen. Amikor a férfi belépett az irodába, Zs. Róbert a fekete maszkkal a fején, kezében fegyverrel utánament, és a pénzt követelte tőle. A raktáros megpróbált védekezni, azonban a támadó rálőtt, kivette a lemezszekrényből a pénzt, majd elhagyta a helyszínt ugyanazon az útvonalon, amin érkezett.

Ruháját és a fegyvert elvitte ahhoz az orosházi ismerőséhez, aki egyike volt annak a párosnak, amellyel a rablást tervezte. A férfi a ruhákat elégette, és a fegyvert is megsemmisítette, nem kerültek elő. Azt hitték, így minden bizonyítékot eltüntettek, de kiderült, ez nincs így. A menekülés közben elhagyott fekete maszk ugyanis végül nyomra vezetett. A ruhákat megsemmisítő férfi ugyan már nem büntethető, de Zs. Róbert már élvezi a büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét. A lelkiismeretes zsaruk vádemelési javaslattal továbbították az iratokat az ügyészség felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik