Belföld

Tünetmentes a magyar kutató, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát

Jó egészségi állapotban van és továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát. A tudóst továbbra is elkülönítve kezelik – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A baleset az Országos Közegészségügyi Intézet Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában április 13-án állatkísérletek során történt.

Ebola miatt zártak karanténba egy tudóst Budapesten
Megtették a szükséges intézkedéseket.

A hétfői nap még kritikus, hiszen az ebola átlagos lappangási ideje 8-10 nap, azonban eddig semmi tünet nem utal arra, hogy a vírus a kutató szervezetében elszaporodott volna.

A virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála.

A főorvos elmondta, mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, azonban az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál.

Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek

– ismertette.

Ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára.

A 21 napos karantént még fent tartják, a járványügyi hatóság dönt majd a karantén feloldásáról – mondta Szlávik János, hozzátéve, hogy abba a helyiségbe, ahol a tudóst megfigyelik, védőfelszerelés nélkül senki nem léphet be.

Kifejtette, az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet koordinál az eset kapcsán mindent, és minden nap jelentés a kap tudós állapota felől.

Az Országos Közegészségügyi Intézet kommunikációs osztálya múlt pénteken közölte, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában.

A közleményben hangsúlyozták, a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent.

A filovírus-családba tartozik az ebola- és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

(MTI)

Ajánlott videó