Belföld

Három hetük van a pártoknak a plakátmentesítésre

Még valamivel több mint három hetük van az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány alatt a közterületeken elhelyezett plakátjaikat. A választás után egy héttel az ország több pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra helyezett választási plakátok.

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 8-án 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló kampányoszlopokat helyezett ki a közterületekre, a jelöltek és a pártok ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a vadkampányolást, vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel. (MTI)

(Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik