Belföld

Orbán lecserél néhány minisztert. De kiket?

Vasárnap óta a minisztériumi dolgozók között fő kérdéssé vált, hogy Orbán Viktor miként alakítja át a kormányzat eddigi szerkezetét. Biztosra veszik, hogy átszabások, darabolások lesznek, de a hogyanról egyelőre mindenki csak találgat. A Fidesz-vezetés a kampány alatt kifejezetten kerülte a témát, a mindent elborító migránsozás mellett alig jutott tér a kormányzati tervek ismertetésének, a kormány szerkezetéről pedig szinte egyáltalán nem esett szó. A párt a második választását nyerte úgy, hogy nem tett közzé választási programot, helyette legfeljebb azt hangoztatta: „Folytatjuk”.

A választás után hamar kiderült, hogy ez nem teljesen igaz. Amíg négy évvel ezelőtt Orbán a választás után valóban a kontinuitást hangsúlyozta, április 10-én Orbán Viktor a nemzetközi sajtónak tartott tájékoztatón azt jelentette be, hogy:

Jelentős változások várhatóak. Új kormányt fogok alakítani, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrával.

Azt is mondta, hogy már meg tudná nevezni azokat, akik kormánytagok maradhatnak, de nem akarja elárulni a névsort. Végül annyit közölt, hogy három-négy hét múlva, tehát május elején áll majd elő a végleges kormányzati tervekkel.

Némi útmutatást jelent, hogy a miniszterelnök egy hónappal a választás előtt azért elárult néhány nevet már elárult. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 6-i fórumán tartott beszédében kitért arra, hogy kik azok, akikre számít, ha győz a választáson. Ez alapján biztosan miniszteri poszton kezdheti az újabb ciklust Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszter. Ők ketten már a 2014-es választás előtt is kaptak hasonló előzetes dicséretet a miniszterelnöktől, akkor sem kellett végigizgulniuk az Orbánnál immár szokásos hosszú bizonytalan időszakot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem kell izgulnia Szijjártó Péternek sem, aki az eminensek között is feltűnően meleg hangú méltatást kapott főnökétől. A Fideszen belül sokan nagy összegben fogadnának arra, hogy a politikus sokkal szélesebb területet irányít majd, mint eddig a külkereskedelmi és külügyi tárcánál.

A kedvencek listájának negyedik helyére egy államtitkár került. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi felelőse az utóbbi időszakban üstökösként emelkedett a Fidesz ranglétráján, egészen az alelnöki posztig és az országos lista negyedik helyéig, valamint addig, hogy a választás éjszakáján már Orbán Viktor és Semjén Zsolt oldalán énekelhette a Kossuth-nótát.

A jelenlegi állás szerint a háromgyermekes politikusnő feladatköre lesz az új kormány egyik legfontosabbként beharangozott nemzetstratégiai céljának megvalósítása. A jövőre vonatkozó kevés konkrétum egyike ugyanis, hogy az új kormány népesedési fordulat elérését tervezi, ami azt jelenti, hogy drasztikusan emelnék a családok gyerekvállalási kedvét, és megpróbálnák a reprodukciós mutatót a mostani 1,5-ról 2 fölé vinni. Novák miniszteri szerepvállalása valószínűleg a Balog Zoltán vezette Emmi szociális ügyekkel foglalkozó részének leválásával valósul meg.

Sokan remélik, hogy Orbán végre külön tárcát alakít ki az egészségügy számára is, ami eddig szintén a Balog-minisztérium államtitkársága volt Ónodi-Szűcs Zoltán vezetése alatt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ha bekövetkezik a szeletelés, akkor hivatalosan is véget ér a 2010-ben bevezetett csúcsminisztériumi rendszer, ami valójában azért jött létre, hogy a miniszterelnök megspórolhassa a kormányüléseken a költségvetési pénzekért egymással rivalizáló szaktárcák vitáit. A rendszer a gyakorlatban már amúgy sem működött: Orbán az előző ciklusban két tárca nélküli miniszterrel (a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős Kósa Lajossal és paksi bővítést intéző Süli Jánossal), valamint egy miniszterelnöki kabinetfőnökkel, Rogán Antallal bővítette a kormányát.

Arról, hogy kik lettek kegyvesztettek, kinek kell távoznia, továbbra is csak találgatások vannak, bár Rogán Antal a szombati Magyar Időkben megjelent intrejújában azt állította, hogy a miniszterelnök a szerdai kormányülésen már közölte az érintettekkel, hogy vége a megbízatásuknak. A biztos pozícióban lévő kabinetvezető szerint a leváltott minisztereknek sem lesz oka szomorkodni, biztosan találni fognak nekik valami új feladatkört.

Lázár János neve már sokszor előkerült ebben a körben, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás után pedig különösen sokan hibáztatták a helyi kampányban elkövetett hibákért. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi választáson azonban 50 százaléknál nagyobb szavazataránnyal megszerezte a választókerület egyéni mandátumát, és időközben Orbán Viktor is aludt egyet nála a hódmezővásárhelyi házában, az egységet demonstrálva. A bizonytalanság ellenére Lázár mindig arra törekedett, hogy saját döntéseként kommunikálja, hogy marad-e a kormányban vagy távozik.

Legtöbb fideszes forrásunk szerint azt valószínűsíti, hogy Fazekas Sándor, a Földművelésügyi Minisztérium, Seszták Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője, illetve a mesés örökséggel házaló csengeri asszony által átvert Kósa Lajos lesz az átalakítások áldozata.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik