Belföld

Iskolai lövöldözést tervezett egy budapesti fiú

A 16 éves gimnazista fiú több iskolatársának is konkrétan utalt arra, hogy a gimnáziumban diáktársait lelövi.  

Egy budapesti gimnázium tanulója 2018 januárjában egy közösségi oldalon keresztül, illetve személyes beszélgetések alkalmával két kiskorú osztálytársának és egy szintén kiskorú ismerősének arra utalt, hogy a közelmúltban történt floridai lövöldözéshez hasonlóan

azt tervezi, hogy a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd ezt követően öngyilkosságot követ el.

A terhelt ezután átküldött az osztálytársainak egy az amerikai iskolai lövöldözésről készült amatőr videót, valamint egy olyan linket is, melyet megnyitva egy sorozatlövő gépkarabély képe és leírása szerepelt.

A fentiek félelmet keltettek a fiú iskolatársaiban, akik tartottak attól, hogy a terveiben megfogalmazott cselekményt véghez viszi.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a beszerzett bizonyítékok alapján a Fővárosi Főügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Osztálya őt emberölés előkészületének bűntette miatt gyorsított eljárásban – a gyanúsítástól számított 30 napon belül – bíróság elé állította.

A Fővárosi Törvényszék, mint a fiatalkorúak bírósága a fiatalkorút vád szerint bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében, azonban vele szemben intézkedést alkalmazott, nevezetesen őt 2 év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, külön magatartási szabályként pedig önismereti tréningen való részvételre kötelezte.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a terhelt terhére, súlyosításért, szabadságvesztés – fiatalkorúak fogházbüntetése – kiszabása és annak próbaidőre történő felfüggesztése érdekében jelentett be fellebbezést. A fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik