Belföld

Orbánék újra olimpiát akarnak, most 2032-re

Vasárnapig tabunak számított, de minden jel erre mutat.

A Magyar Narancs legfrissebb számában arról ír, hogy a választási győzelem újra lehetőséget ad a Fidesznek, hogy százmilliárdokat költhessen el az „olimpiai álomra”. A hetilap szerint vasárnapig kormányzati tabutémának számított az olimpia, de Orbán Viktor nem mondott le álmáról, gőzerővel zajlik is a 2032-es olimpiai játékok megrendezésére a felkészülés.

Az a cél, hogy mire Budapest újra pályázhatna, minden fontos létesítmény, beruházás elkészüljön, olyan előrehaladott fázisban legyen, hogy bármilyen tiltakozás értelmetlenné váljon.

A hetilap idézi Fürjes Balázs kormánybiztost, aki a Momentum olimpiaellenes kampánya után azt mondta, hogy nincs ugyan napirenden semmiféle olimpiai előkészület, de a kormány több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény építését is tervezi, így ha a

magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében.

A sportdiplomáciai előkészületek is folytatódtak. Szabó Tünde államtitkár februárban közölte, hogy jövőre Budapest lesz Európa Sportfővárosa. Gian Francesco Lupatelli, az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségének (ACES) elnöke szerint a cím segíthet abban, hogy Budapest akár már a 2032-es olimpiára pályázzon. A NOB korábban a 2024-es és a 2028-as rendezés jogát már odaítélte Párizsnak, illetve Los Angelesnek. Az olimpia központi létesítményének az új atlétikai stadiont szánnák.

A 2024-es visszalépés után egyébként Borkai Zsolt még MOB-elnökként azt közölte, hogy továbbra is a mielőbbi olimpiarendezés a cél.

Orbán nem érezte, hogy nem állnak mögötte az emberek
Törődjünk bele, hogy soha nem rendezünk olimpiát? Mibe került volna mindez? Kérdések és válaszok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik