Belföld

Vádat emeltek egy pénzügyőr ellen

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség kedden egy pénzügyőr ellen, aki két költségvetési csalással gyanúsított embernek is segített elkerülni a felelősségre vonást – közölte a fővárosi főügyész az MTI-vel.

Ibolya Tibor a közleménye szerint a 44 éves pénzügyőr a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozójaként dolgozott, amikor az első esetben egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei város dohányboltjának üzemeltetője, a másodrendű vádlott azt kérte tőle, hogy nézzen utána egy ismerőse, a harmadrendű vádlott büntető ügyének. A segítségért cserébe azt ajánlotta, hogy eltekint a nyomozó nála felhalmozott 300 ezer forintos tartozásától.

A nyomozó a kérést teljesítette, majd a NAV adatbázisából lekérte a bűnügyre vonatkozó adatokat, és átadta a bolt üzemeltetőjének, aki azt a “bűnügyi tanácsokkal” együtt továbbította ismerősének. A másodrendű vádlott az információ közvetítéséért azt kérte ismerősétől, hogy áron felül vegyen meg tőle egy autót.

A vádirat szerint a második esetben a pénzügyőrt az általa vizsgált, több százmillió forintos adóhiány miatti bűnügy gyanúsítottja, a negyedrendű vádlott vette rá arra, hogy közölje a tervezett nyomozás részleteit, a további gyanúsítottak körét, valamint árulja el, ki volt az, aki terhelő vallomást tett rá.
A nyomozó az információkat a negyedrendű vádlottnak közvetlenül, és a negyedrendű vádlott édesapján keresztül  adta át.
A négy vádlott ügye a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik