Belföld

Összeszólalkoztak az Európai Parlament frakcióvezetői Orbán győzelme miatt

Guy Verhofstadt szerint a Fidesz pártcsaládja legitimálja az aljas kampányt és a jogállam elleni támadást.

A Twitteren alakult ki csörte az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber és az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt között azután, hogy előbbi gratulált Orbán Viktornak választási győzelméért. Erről a Magyar Nemzet ír.

Weber azt írta, várja a közös munka folytatását az európai kihívások közös megoldása érdekében. Erre Verhofstadt kifakadt, jelezve, hogy az Európai Néppárt azzal, hogy anélkül gratulál a Fidesznek, hogy figyelmeztetne az európai értékek tiszteletben tartására, legitimálja az aljas kampányt, a jogállam elleni támadást és a tekintélyuralmi rendszer megszilárdítására tett próbálkozást. Azt is hozzátette, hogy egyetlen pozitív fejleménynek a Momentum felemelkedését látja, szerinte „ők a jövő reménységei”.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/983283480443355137

Weber erre közölte: tiszteletben tartják, hogy a magyar emberek széles köre támogatja Orbánt és a Fideszt. „Kritizáljuk őt, ha kell, de gratulálunk is neki, ha választást nyer” – írta, hozzátéve, hogy az Európai Néppárt világossá tette a magyar kormány számára, hogy mik az elvárások és a határok.

Kedden megszólalt Anna Maria Corazza Bildt, a néppárti frakció svéd alelnöke is, a Magyar Nemzet bezárásáról érkező hír után. Közölte, hogy az EU-nak és a Néppártnak mielőbb szót kell értenie Magyarországgal, hogy elkerüljék a demokrácia, a sajtó és a civil társadalom további leépítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik