A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

Saját pártján kívül az egész Európai Parlamentet lesújtotta Orbán győzelme

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra.

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, mely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére azzal, hogy Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására.

Fotó: 24.hu / Bielik István

 

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor győzni tudott az idegengyűlölő, Európa-ellenes politikájával.

Josef Weidenholzer, az EP szociáldemokrata frakciójának alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, és meg kellene fontolnia a magyar néppárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta,

szomorú nap ez Európa számára, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon.

Mint írták, szükségesnek tartják az uniós szerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben, illetve azt, hogy az európai intézmények gyakoroljanak nagyobb nyomást Orbán Viktorra és kormányára.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik