Belföld

Hamis vényekkel kereskedett a bűnbanda – 3600 darab nyugtatót váltottak ki

Akár több év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak annak a kecskeméti bűnbandának a tagjai, akik 3600 nyugtatót váltottak ki hamis vényekkel pár óra leforgása alatt. Az eset még 2016 áprilisában történt. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette, társadalombiztosítási juttatással visszaélés, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt most emelt vádat az ügyben.

A vád szerint a húsz éves budapesti férfi és két női társa azért utazott Kecskemétre, hogy a betegek nevére kitöltött üresen megszerzett vényeket beváltsák és nyugtatókhoz jussanak. A vényeken szereplő személyek adatai valósak voltak, de nem a szakorvos praxisába tartoztak és a nyugtatókat nem a szakorvos írta fel. Az érintett személyek nem járultak hozzá ahhoz, hogy adataikat felhasználva hamis vényeket töltsenek ki. A személyes adatokat a vádlottak jogosulatlanul kezelték annak érdekében, hogy társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerekhez jussanak.

A vádlottak néhány óra leforgása alatt nyolc kecskeméti patikát is felkerestek. és a hamis vényeket kiváltva összesen ötvenegy doboz különböző típusú, vényköteles nyugtatóhoz jutottak. Volt két olyan gyógyszertár, ahol a patikus elkérte a vényt kiváltó férfi személyi igazolványát, ő azonban mindkét alkalommal egy másik férfi nevére szóló, lopott személyi igazolvánnyal igazolta magát. Így valótlanul került a vényekre a gyógyszer átvevőjének neve és igazolványszáma.

Az ügyészség a szabadlábon lévő elkövetőket társadalombiztosítási juttatással visszaélés, többrendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a férfi vádlottat emellett közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja. Kerestük az egyik elkövető kirendelt védőjét, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az ügyészség  végrehajtandó börtönbüntetést kért a büntetett előéletű férfi ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik