A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

Gyurcsány demokratikus ellenállási mozgalomról beszélt

Gyurcsány Ferenc hétfőn este az ATV-ben arról beszélt, hogy megkeresné a baloldal vesztes pártjait, és megkérdezné, mit terveznek: elfogadják-e az eredményt, esetleg hajlandóak-e megfontolni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

Azt mondta, a legminimálisabb céljukat elérték, megkétszerezték mandátumaik számát a parlamentben, de ez nagyon pici öröm az ürömben. Ám úgy kalkuláltak, hogy van 350 ezer törzsszavazójuk, aki tűzön-vízen át kitart a DK mellett, és még 150 ezer „rejtőzködő” szavazóval számoltak, de pártja összesen nem kapott 300 ezer szavazatot. Felvetette, hogy választási csalás történhetett, ezért kedden kezdeményezik, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal.

Szerinte azért lehet megalapozott a csalás gyanúja, mert az volt az erős benyomásuk, hogy a Fidesz jelentősen veszített a korábbi támogatottságából, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint még jóval több szavazatot is nyertek, mint 4 évvel ezelőtt.

Ezután arról beszélt, hogy szükséges lehet egy nemzeti demokratikus ellenállás, amihez a pártok önmagukban nem elegendőek, de szükségesek a megszervezéshez, ezért a következő napokban egyeztetnének az MSZP-től a Párbeszéden át az LMP-ig és az Együttig arról, hogy a többi ellenzéki párt hogy látja a helyzetet, és szeretnének-e rá közös választ adni.

Szerinte a Fidesz attól nem ijed meg, ha 66 ellenzéki képviselő nem veszi fel a mandátumát, ezért az a kérdés, hogy mit fog csinálni az ellenzék a parlamenten kívül. Arra a kérdésre, hogy forradalmat szervez-e, nemleges választ adott, de hozzátette, hogy Milosevićtől Fico bukásáig mutattak jó néhány példát Közép-Európa országai arra, hogyan lehet szembe fordulni a kormánnyal kulturált, demokratikus módszerekkel.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik