Belföld

Csányi és a püspök letette a szegedi stadion alapkövét

Gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokra hivatkozva épül, de az ünnepségen inkább az egyházmegye focicsapatáról esett szó.

Hétfőn letették a Szegedi Ifjúsági Centrum alapkövét, ami az MTI tudósítása szerint sportpályáknak, szabadtéri színpadoknak, rendezvénycsarnoknak és játszótereknek ad majd helyet. Csak a tudósítás vége felé bújik ki a szög a zsákból, amikor idézik a Szeged-Csanádi Egyházmegye főépítészét, miszerint a 10 hektáros területen UEFA 4-es előírásoknak megfelelő, 8 ezer férőhelyes stadion is épül.

A létesítményt ugyanis az egyházmegye építi, az általuk ellátott négyezer állami gondozott gyermekre, illetve a saját fenntartású köznevelési intézményeikben tanuló 11 ezer diákra hivatkozva.

Az alapkő-letételen Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta, büszke arra, hogy az igazolt labdarúgók száma 50 ezerről 250 ezerre emelkedett, „ezért sem tartja feleslegesnek a pályák építését, hiszen azok az igazi tömegsportot is szolgálják”. Azt kívánta, hogy a szegedi foci kapaszkodjon fel a szegedi kézilabda szintjére, ami a helyi labdarúgás múltja alapján szerinte nem reménytelen elvárás.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az egyházmegye Gyulán létrehozta a Grosics Akadémiát, néhány évvel később pedig átvette a szegedi NB III-as focicsapatot, ami feljutott az NB II-be, de Szegeden nem volt olyan pálya, ami alkalmas lenne a mérkőzéseik megrendezésére. Ezért a csapat Gyulára költözött, amíg a csongrádi megyeszékhelyen nincs megfelelő infrastruktúra.

Ehhez képest kerül elő a tudósításban, hogy a létesítménynek helyt adó egykori Napfény Kemping „gyermek és ifjúságvédelmi feladatainak ellátásához” került az egyházmegye tulajdonába.

Kiderült az is, hogy a stadion mellett három hibrid, fűtött edzőpálya épül a felnőtt- és utánpótlás-csapatoknak, valamint egy szabvány kézilabdapálya méretű rendezvénycsarnok, három teniszpálya, grundfoci pálya, gyermek- és felnőtt játszótér, öltözők, szabadtéri színpadok. A kempinghez tartozó 45 szobás, 90 férőhelyes egykori szállóépületet is felújítják.

A központot, amely a Garancsi István-féle Market Zrt. kivitelezésében épül, már jövő tavasszal átadnák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik