Belföld

A Fitch a magyar gazdaságpolitika folytatására számít

Várakozásaik szerint az EU- és bevándorlásellenesség 2020-ig nem érinti az uniós támogatásokat.

Közleményben értékelte a londoni Fitch Ratings hitelminősítő a Fidesz vasárnapi győzelmét. Ebben rámutatnak arra, hogy a Fidesz nem tett közzé konkrét programot a választás előtt, ehelyett a 2010 óta elért kormányzati eredményekre hivatkoztak. Ebből kiindulva a Fitch a gazdaságpolitika folytatására, és az idei évben 4 százalékos növekedésre számít, de felmerülhetnek a makrogazdasági egyensúlyt veszélyeztető tényezők.

A hitelminősítő emlékeztet, hogy röviddel a választások előtt a kormány további adócsökkentések lehetőségét vetette fel, ami mélyítheti a strukturális deficitet. Ám várakozásaik szerint sikerül 3 százalék alatt tartani a GDP-arányos költségvetési hiányt, ami megfelel az uniós előírásnak. Így tovább folytatódhat az államadósság csökkenése, ami idén a GDP 70 százalékára eshet vissza, de ebben nincs benne az Eximbank adóssága, ami további két százalékpontot jelent.

Valószínűnek tartják, hogy folytatódik a magyar kormány EU- és bevándorlásellenes magatartása, de a Fitch forgatókönyve szerint ez a jelenlegi, 2020-ig tartó támogatási ciklusban nem érinti az uniós forrásokat. Az EU-támogatások bárminemű csökkentése hátrányosan érintheti a növekedést, és ha a kieső forrásokat hitelfelvétellel pótolja az állam, az gyengíti az államháztartást. (Fotó: Europress / dpa-Zentralbild / Jens Kalaene)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik