Belföld

A Fidesz egyest kapott az orvosoktól

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport értékelte a pártok egészségügyi programját, a magasabb pontot pedig nem a jól hangzó szlogenek érték, hanem a konkrét javaslatok és a megvalósítható programok – írja a Magyar Nemzet.

Az értékelés nemcsak az összpontszám szerint, hanem a megvalósíthatóság alapján történt, valamint a rangsor kialakításához a program elemeinek hangsúlyos és logikus tárgyalása is hozzájárult.

A várólistákat tartjuk az egészségügy legnagyobb bajának
Hosszú várakozás a műtétekre, elvándorlás, a kórházak rossz felszereltsége – ezeket tartják a legégetőbb problémának a magyarok a Republikon Intézet legújabb felmérése szerint, ami a 24.hu megbízásából készült.

Az osztályzatok alapján jelest egy párt sem kapott, az 1001 orvos hálapénz nélkül szakemberei kiemelték, hogy a hálapénz több programban fel sem merült megoldandó problémaként.

  • Az első helyre a Momentum került 55 ponttal, ők jó osztályzatot kaptak.
  • A második a Jobbik, szintén jó osztályzattal, 45 pontos eredménnyel.
  • Az LMP a harmadik 31 ponttal, ez közepes osztályzatra volt elég.
  • A DK a negyedik, a párt 32 pontja már csak kettest kapott.
  • Az Együtt az ötödik 31 ponttal, ez szintén kettest ért.
  • Az MSZP a hatodik, 20 ponttal ez szintén gyengének számított.
  • Az utolsó hely a Fideszé, a kormánypárt 0 pontot ért el.

A Momentumnál kiemelték, hogy övék az egyetlen program, amely valóban átfogó reformot vázol fel. A Jobbik esetén megjegyezték, hogy a program erőssége, hogy érződik rajta, hogy valódi betegek és dolgozók tapasztalatait is felhasználták.

Az LMP programját felületesnek tartották, a DK-val kapcsolatban megjegyezték, hogy égető problémákat teljesen negligál. Az MSZP-vel kapcsolatban elmondták, hogy nagyon fontos célokat fogalmaz meg, de sok területen csak gondolatokkal, és nem megvalósítási tervvel találkoztak. Az Együttnél a koherens egészségügyi háttérprogramot emelték ki.

A Fidesz 0 pontját pedig az indokolták, hogy a kormánypárt nem tartotta fontosnak, hogy egészségügyi programot adjon választóinak.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik