Belföld

„Nem hagyom, hogy tisztára mossák apám gyilkosait” – mondja a Kozma utcai börtönben összevert rab fia

Bakanccsal rugdosták, 43 ütés és rúgás nyomát találtak a holttestén, mégis a túl sok vérnyomáscsökkentő miatti keringési elégtelenség okozta a Kozma utcai börtönben összevert Csiki Sándor halálát – legalábbis ez állapítható meg a birtokunkba jutott szakértői véleményből. Az áldozat fia, ifjabb Csiki Sándor azonban nem hisz az igazságügyi és orvosi szakértőknek.

„Felháborító, amit művelnek. Vérnyomáscsökkentő-túladagolással meg mindenféle baromsággal próbálják eltussolni az ügyet. Két hete beszéltem az ügyésszel, mondtam neki, hogy ugye ezt maga sem gondolja komolyan” – mondta az áldozat fia. – „Az egész már csak azért is abszurd, mert a történek után sajnálkozva magyarázta nekem az ügyész, hogy milyen brutális körülmények közt halt meg apu. Aztán pedig kitalálják, hogy túl sok vérnyomáscsökkentőt szedett. Nem tudom, hogy mit sunyiskodnak, de nem fogom hagyni, hogy tisztára mossák apám gyilkosait. Tejesen egyértelmű, hogy agyonverték.”

Az igazságügyi szakértői vélemények szerint tehát gyógyszer-túladagolás okozta a rab halálát. Egy belső informátorunktól pedig azt is megtudtuk, hogy mit tartalmaz pontosan az igazságügyi orvosszakértők által aláírt szakvélemény. „Az amlodipin túladagolás, mérgezés tünetei jellemzően a bevitelt követő néhány órával kezdődnek, de ezek kritikus fokozódása később, akár 12-16 órával a bevitel után következik be. Fő korai  tünetei a vérnyomás esés, a pulzusszám csökkenése, szárblokk, de jelentkezhet mellkasi fájdalom, hányinger, szédülés és egyéb szívritmuszavar, szédülés, arc kipirulása,  később a plazma koncentráció  további emelkedésével keringési elégtelenséggel, halállal is járhat.”

Megtudtuk, hogy az egyik igazságügyi szakértő Zacher Gábor volt. Felhívtuk a toxikológust, hogy bővebb felvilágosítást kapjunk a vizsgálatról. „Folyamatban lévő ügyről igazságügyi szakértő nem nyilatkozhat” – felelte szűkszavúan Zacher.

Képünk illusztráció: MTI/Beliczay László

A Kozma utcai börtönben meghalt rabnak a vérnyomásgondjai mellett szív-, máj- és tüdőproblémái voltak, de krónikus prosztatagyulladással is kezelték a halála előtt. Emellett pszichés gondokkal is régóta küzdött. Úgy tudjuk, többször is végezni akart magával. Adódik a kérdés, hogy nem szándékosan vette-e be a gyógyszereket. Az áldozat fia szerint ez kizárt.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy öngyilkos akart lenni. Levelet küldött a halála előtt, amiben azt írta, hogy szándékosan provokálják a börtönőrök, hogy olyat tegyen, amiért megölhetik” – mondta ifjabb Csiki Sándor.

A korábbi szakvélemény az agykoponyát és az arcot ért ütések miatt kialakult koponyaűri sérüléseket, valamint a kemény burok alatti vérzést, és a traumás agyvizenyő együttesét jelölte meg a halál okaként. A kiegészítő vizsgálat után viszont módosították az igazságügyi szakértők a halál okát. Itt már arról írnak, hogy a vérnyomáscsökkentőnek volt olyan toxikus hatása, hogy a rabnak heveny keringési elégtelensége lett, és meghalt.

Az áldozat fiának mint a sértett helyébe lépett személynek az ügyvédje, Deteky Gábor szerint is nagyon furcsa az eljárás.

„Sok furcsaság van az ügyben. A három börtönőr-gyanúsított előzetesét a nyomozati eljárás során kétszer is megszüntette a bíróság első fokon, a másodfokú tanács rendelte el csak – később – újra, ami azt jelentette, hogy heteket otthon tölthettek abban az időszakban, amikor fontos nyomozati érdek, hogy a gyanúsítottak ne tudjanak senkivel egyeztetni, összebeszélni. Ilyen súlyú bűncselekményeknél ez Magyarországon szinte egyedülálló kedvezés a bíró részéről. Az igazságügyi szakértők először olyan szakvéleményt adtak, miszerint a halál oka egyértelműen a bántalmazás volt. Ezt követően meggondolták magukat, és adtak egy másik szakvéleményt, amiben már nem a bántalmazás, hanem gyógyszer túladagolás okozta az áldozat halálát. A szakvéleményből sem derül ki azonban sem az ellentmondás magyarázata, sem ennek oka. Ahhoz viszont elég, hogy a korábbi halálokozás helyett most már csak súlyos testi sértés legyen az elkövetőkkel szemben az ügyészi vád a büntetőeljárásban – mondta Deteky. – De önmagában érdekes kérdés az is, hogy miként juthatnak hozzá a rabok gyógyszerekhez ellenőrizetlenül, hogyan lehetséges, hogy egy bekamerázott cellában, szoros felügyelet mellett ilyen egyáltalán előfordulhat, ha előfordult.”

Úgy tudjuk, hogy a három börtönőr jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Ez akkor rendelhető el, ha a bűncselekmény jellegére, a terhelt személyi és családi körülményeire – különösen az egészségi állapotára, idős korára – vagy az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel is biztosíthatók. Ha megállnak az ellenük felhozott vádak, az őröknek akkor is legfeljebb két-három évet kell majd ülniük.

Csiki Sándor 44 évet élt. Lopások, rablások miatt körülbelül 20 évet ült börtönben. Legutóbb 9 évet kapott fegyveres rablásért, idén szabadult volna.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik