Belföld

Egy órával meghosszabbították az átjelentkezési határidőt

A Nemzeti Választási Iroda elnöke péntek 17 órára módosította az átjelentkezési határidőt az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt, írja az MTI.

Az átjelentkezési kérelmeket levélben, személyesen a jegyzőnél, vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, ezen az oldalon lehetett megtenni. Az utolsó napon, főleg a határidő lejártát megelőző néhány órában azonban olyan nagy számban próbáltak meg átjelentkezni, hogy a rendszer lelassult. Pálffy Ilona, az NVI elnöke az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt ezért 17 órára módosította az átjelentkezési határidőt.

Sok külföldön élő marad le a választásról, halottak viszont kapnak szavazólapot
Gond van a névjegyzékkel és a szavazólapok postázásával is.

Az eredeti határidő szerint pénteken 16 óráig lehetett volna jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az országgyűlési választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

Ezt eddig csaknem 180 ezren tették meg; négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak átjelentkezéssel.  Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, a saját választókerületének a jelöltjeire szavazhat.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik